Zatvori
Poslovni Puls
21/08/2015

Kini odbijenica od MMF-a

Čini se kako Međunarodni monetarni fond još nije dao signal za stavljanje RMB-ja u košaru s posebnim početnim pravima (SDR) za ovu godinu. Iz te ustanove došla je obavijest da se aktualna procjena košarice valuta produljuje do kraja rujna iduće godine...

Sudeći prema objašnjenju, MMF je odluku donio kako bi omogućio korisnicima SDR košarice da izbjegnu bilo kakve promjene u vrednovanju do kraja kalendarske godine kako bi se dalo više vremena da se prilagode novim promjenama ukoliko bude bila dodana nova valuta.

Potrebno je naglasiti kako veliki broj zemalja diljem svijeta koristi vrednovanje košare s posebnim početnim pravima kao oslonac za svoje valute.

Međunarodni monetarni fond tek treba donijeti konačnu odluku hoće li se ove godine u spomenutu košaricu dodati nova. Rok za donošenje odluke ističe u studenom. Kineska vlada je počela vršiti pritisak da se RMB uključi u košaru koju u ovome trenutku čine američki dolar, euro, britanska funta te japanski yen.

Ranija izvješća su upućivala na to da djelatnici MMF-a savjetuju izvršnu osobu te ustanove da odgodi dodavanje yuana sve do iduće godine zbog navode zabrinutosti oko konvertibilnosti kineske valute.

RMB je ovoga mjeseca zabilježio veliki pad u odnosu na američki dolar otkako su nadležne kineske službe odlučile prilagoditi način računanja valute pri otvaranju rada burze, prenosi CRI.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram