Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2015

ESM uplatio Grčkoj 13 milijardi eura

Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) je u srijedu odobrio treći paket pomoći Grčkoj, oslobodivši prvu isplatu 13 milijardi eura dan prije nego ta zemlja Europskoj središnjoj banci mora isplatiti dug od 3,2 milijarde eura...

Prema službenom priopćenju ESM-a, odbor guvernera, kojeg čine ministri financija iz 19 zemalja eurozone, odobrio je prijedlog sporazuma za financijsku pomoć (FFA, engl.) s Grčkom, prema kojem će ESM pružiti 86 miljiardi pomoći u iduće tri godine.

Odbor je također usvojio memorandum o razumijevanju (MoU, engl.) s Grčkom, u kojem su istaknute političke mjere koje grčka vlada mora provesti kako bi se suočili s glavnim problemima svog gospodarstva.

"Grčke vlasti su dobile priliku obnoviti financijsku stabilnost.", rekao je Valdis Dombrovskis, zamjenik predsjednika EU-a i europski povjerenik za euro.

Prva tranša programa će iznositi 16 milijardi eura, uključujući i 10 milijardi eura pomoći grčkom bankarskom sustavu. Iznos se neće dati Grčkoj, već će otići u odvojeni račun kojim ESM upravlja u Luksemburgu.

Ostalih 16 milijardi eura cilja pokrivanju isplati 7,2 milijarde eura zajma, koji je u srpnju osigurao Europski financijski stabilizacijski mehanizam (EFSM), ESB-u i MMF-u.

Ovaj dio tranše će biti oslobođen u odvojenim isplatama: prvih 13 milijardi eura odmah nakon odobravanja programa, a ostalih 3 milijarde će se isplatiti ne prije 30. studenoga., "ako Grčka okonča dodatne pripreme".

"Ukupan iznos financijske pomoći će također ovisiti o grčkom uspjehu u provođenju politika reformi, koji su osmišljene kako bi Grčkoj osigurale povratak na financijsko tržište po razumnoj cijeni prije kraja programa. Privatizacijski procesi će možda dodatno smanjiti cjelokupni iznos potrebne financijske pomoći.", stoji u priopćenju.

Jeroen Dijsselblem, predsjednik odbora guvernera ESM-a, izjavio je: "Ovaj sporazum pruža prilike za grčko gospodarstvo i temelje za održivi rast.".

MoU i FFA su također odobrile članice ESM-a u skladu sa svojim nacionalnim procedurama, koje uključuju odobrenje parlamenata u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Nizozemsku, Austriju, Španjolsku i Estoniju, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram