Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2015

Pred europskim bankama transformativno razdoblje

Posljednji "bankovni radar" konzultantske kuće A.T. Kearney za 2015. godinu pokazuje spori oporavak europskih banaka, koje trenutačno žele pridobiti nove izvore prihoda i povećati učinkovitost...

U istraživanju, u kojem se prati uspješnost oko čak 100 bankovnih grupacija i banaka te poslovanje njihovih podružnica na 24 europskih tržišta, zaključeno je da banke, radi osiguranja rasta profita i uspješnog prebrođivanja novih izazova, trebaju promijeniti svoje poslovne modele i modele pružanja usluga.

U prošloj godini u europskim su bankama porasli prihodi po zaposleniku (220.000 eura) i dobit po klijentu (155 eura) te su se u prosjeku snizile rezervacije na ukupne prihode (14%). Prihod po klijentu (644 eura), neto prihod od kamata u odnosu na ukupni prihod (69%) te odnos između troškova i prihoda (60%) i dalje ostaju gotovo nepromijenjeni. Većina indikatora ostaje na razini ispod one prije ekonomske krize 2007. godine.

U Hrvatskoj je profitabilnost banaka u posljednjih godinu dana bolja zbog pada omjera troškova i prihoda te povećanja prihoda po zaposleniku/klijentu, stoji u studiji. Učinak ima pozitivan trend na prvi pogled jer su se svi pokazatelji poboljšali u 2014.

"Razlike između država istočne Europe i drugih europskih zemalja i dalje su znatne. U Europi je prihod po klijentu tri puta veći, po zaposleniku dva puta veći, a dobit po klijentu dvostruko veća nego u Hrvatskoj. Stanje banaka u istočnoj Europi u proteklim se godinama poboljšalo, ali zbog porasta vrijednosti švicarskog franaka u odnosu na euro u proteklom razdoblju banke se moraju boriti s novim problemima u kreditnim portfeljima", objašnjava Domen Zadravec iz konzultantske kuće A.T. Kearney.

"Trenutačno vidimo tri velike prijetnje koje utječu na europske banke", kaže Toma Ćukić, menadžer u toj kući. "Prvo, želje kupca se mijenjaju, a digitalizacija postaje standard s obzirom na pojavu novih konkurenata, iako je pripremljenost na digitalizaciju različita od zemlje do zemlje i između banaka. Drugo, niske kamatne stope i deflacijski pritisci u budućnosti će ugroziti profitabilnost. I treće, propisi će u budućnosti biti samo stroži i njihova će se implementacija širit iz zapadnoeuropskih država prema istočnoj Europi, dodao je."

Izvor: HRT

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram