Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2015

Kreće li Srbija u obračun sa svojim "uhljebima"?

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave u vladi Srbije Kori Udovički izjavila je da je vrlo važno da se otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji obavi po proceduri. U suprotnom bi se dogodilo kao i ranije, da sud otpuštene vraća na posao, smatra Udovički...

"Otpuštanje iz javnog sektora vršit će se po dva kriterija. Jedan je logika pomoću koje će se utvrđivati tehnološki višak - poslovi bez kojih se može, a drugi je već ugrađen u kolektivne ugovore i prema njemu se određuje prioritet među zaposlenima", rekla je Udovički za Večernje novosti.

Vlada Srbije za sada je odobrila otpuštanje 9.000 zaposlenika iz javnog sektora.

"To je jedini način da ozdravimo Srbiju i otvorimo mjesta u gospodarstvu", rekla je Udovički i dodala da ministarstva pomoću kriterija moraju odrediti veličinu smanjenja broja zaposlenih.

Prema njenim riječima, "procedura se mora poštivati kako se ne bi dogodilo da, kao s prethodnim racionalizacijama, sud vraća ljude na posao, uz veće troškove nego da nikada nisu ni otpuštani".

Višak zaposlenih postoji u zdravstvu, pravosuđu, policiji i obrani.

"S prosvjetom smo u prosjeku, a vjerovali ili ne, u svim ostalim sektorima ispod prosjeka. Viškova ima svuda, kao i neravnomjerne teritorijalne raspoređenosti. Najviše viškova ima u administrativnom pomoćnom osoblju, ali to ne znači da je administracija predimenzionirana. Fale joj analitički kapaciteti, kadrovi potrebi za proces EU integracija, stratezi za planiranje i inspekcijski nadzor ", rekla je Udovički.

Upitana jesu li se stranke spremne odreći partijskog kadra, Udovički je rekla da je važnije da se vidi kako tko radi, nego da se preispituje kako je tko došao do određene pozicije.

"Ako ne rade dobro, onda su višak", dodala je ministrica.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram