Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2015

Zemlje BRICS-a osnivaju vlastitu razvojnu banku

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u Rusiju na sedmi summit vođa zemalja BRICS-a odnosno 15. sastanak vođa članica Šangajske organizacije za suradnju. Dva važna susreta održat će se u Ufi, glavnom gradu ruske Republike Baškortostan...

Ovo je inače prvi puta da će se summiti dvaju organizacija, čiji su članovi i Kina i Rusija, održati u isto vrijeme i na istom mjestu.

Na vrhu liste prioritetnih tema svakako će biti i novouspostavljena Nova razvojna banka znana i kao banka BRICS-a. Ideja o njoj predstavljena je na šestom summitu održanom prošle godine u Brazilu, a njezin cilj bit će pomoć pri financiranju infrastrukturnih te projekata vezanih uz održivost u zemljama navedenog bloka ili drugim zemljama u razvoju.

Subir Gokarn, ravnatelj Brookings India, uvjeren je kako će ova banka igrati značajnu ulogu u financijskim potrebama koje ima Indija kada je riječ o infrastrukturnim projektima.

''Za početak, ovo je prva konkretna institucionalna manifestacija BRICS-a. Dosad se BRICS samo grupirao bez konkretnih akcija. Ovo odražava snažniju vezu odnosno zajedništvo među zemljama zato što su one u svojoj suštini snažna i velika gospodarstva koja imaju veoma specifične potrebe u smislu infrastrukturnog razvoja i tome slično.''

Banka sa sjedištem u Šangaju imat će autorizirani početni kapital od 100 milijardi američkih dolara te početni temeljni kapital od 50 milijardi američkih dolara koje će članice međusobno dijeliti.

Kao dodatak svemu, banka je uspostavila i Fond pričuvnih sredstava od 100 milijardi američkih dolara kako bi pomogla zemljama BRICS-a da ublaže kratkoročni pritisak na likvidnost. Kina će tom fondu pridonjeti s 41 milijardom američkih dolara osnovnog kapitala, Indija, Rusija i Brazil svaka s 18 milijardi dok će Južnoafrička Republika uložiti 5 milijardi američkih dolara.

Gao Fei, profesor na kineskom Sveučilištu za međunarodne odnose istaknuo je kako će ova banka i fond upotpuniti postojeći financijski mehanizam na globalnoj razini.

"Aktualni globalni financijski sustav je naslijeđe Drugog svjetskog rata te se u njemu održava poslijeratna gospodarska situacija. No, prošlo je već 70 godine. Stanje se dramatično promijenilo s jačanjem rasta gospodarstava u nastajanju te zemalja u razvoju. Zapadnjački sustav pomalo zaostaje za svjetskim financijskim i gospodarskim razvojem. Mislim da će banka BRICS-a i Fond pričuvnih sredstava dati novi poticaj dugoročnom, stabilnom i kontinuiranom rastu svjetskog gospodarstva.''

Odbor guvernera Nove razvojne banke inače je u Moskvi održao prvi sastanak prilikom kojeg su imenovani članovi Odbora ravnatelja. Kao dodatak tome, 68-godišnji Kundapur Vaman Kamath, nekadašnji privatni bankar u Indiji, imenovan je prvim predsjednikom ove banke.

Ruski ministar financija Anton Siluanov istaknuo je kako će Nova razvojna banka BRICS-a raditi s drugim međunarodnim financijskim institucijama kako bi se promicala izgradnja infrastrukture u zemljama članicama.

''Otvaranje nove banke će donijeti nova sredstva i programe. Od Nove razvojne banke BRICS-a neće koristi imati samo Rusija nego i ostale zemlje članice. Više projekata će biti financirano zajedno s međunarodnim financijskim organizacijama, a to će potaknuti razvoj svjetskog gospodarstva.''

Zemlje članice BRICS-a zajedno čine 1/5 svjetskog BDP-a te su obećale kako će nova banka biti mnogo inkluzivnija, demokratičnija i transparentija međunarodna financijska institucija.

Banka će uskoro, osim za članove navedenog mehanizma, biti otvorena i za sve članice UN-a. S radom bi, u šangajskom financijskom središtu Lujiazui, trebala početi krajem ove godine. Osim toga, očekuje se i da će prilikom summita u Ufi vođe BRICS-a napraviti raspored prvog petogodišnjeg plana za njezin rad, piše CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram