Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2015

Ekonomski institut: Ostvaren je rast BDP-a i u drugom kvartalu

Trend rasta CEIZ indeksa nastavljen je i u travnju i svibnju, što sugerira da će se oporavak BDP-a, koji je zabilježen u prvom tromjesečju ove godine, nastaviti te da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju vjerojatno imati pozitivan predznak, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)...

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je nakon rasta vrijednosti u zadnjem tromjesečju prošle i u prvom tromjesečju ove godine, trend rasta nastavio i u travnju i svibnju i to kumulativno za 0,6 indeksnih bodova u odnosu na prvo tromjesečje.

Samo u svibnju ove godine CEIZ indeks porastao je za 1,4 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navode analitičari EIZ-a.

Dodaju da je od listopada 2013. godine, kada je indeks zabilježio najnižu vrijednost, do svibnja ove godine, CEIZ indeks porastao ukupno za 2,4 indeksna boda.

"Budući da je indeks zabilježio povećanje vrijednosti i u travnju, možemo zaključiti da se u drugom tromjesečju ove godine stanje poslovnog ciklusa poboljšalo u odnosu na prvo tromjesečje. Povećanje vrijednosti CEIZ indeksa u travnju i svibnju također sugerira da će se oporavak BDP-a koji je zabilježen u prvom tromjesečju ove godine nastaviti te da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju vjerojatno imati pozitivan predznak", ističu iz EIZ-a.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram