Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2015

Kina se postepeno okreće zelenom gospodarstvu

Teško je zamisliti da bi Kina, najveće svjetski proizvođač stakleničkih plinova, jednoga dana mogla povesti svijet prema zelenom gospodarstvu, no zemlja razvija nove konkurencijske prednosti kroz ekološki rast...

Kina je u utorak tajništvu UN-ovog nacrta konvencije o klimatskim promjenama predala plan s ambicioznim ciljevima smanjivanja emisije ugljika i razvojem zelenog gospodarstva, naglašavajući kako će zeleno gospodarstvo biti novi fokus Kine.

Od financijskih politika koje potiču zeleni razvoj do rastućih zelenih tvrtki i promicanja životnog stila s manje zagađenja, kinesko gospodarstvo dobija novi zamah za stimulativne mjere temeljene na ekološkim zabrinutostima.

ZELENO FINANCIRANJE

Kina do 2030. planira učinkovito smanjiti emisije ugljičnog dioksida, kada će smanjiti emisije po jedinici BDP-a na 60 do 65 posto u odnosu na razinu iz 2005., stoji u planu objavljenom u utorak, pod naslovom "Intended Nationally Determined Contributions" (INDC).

Za ostavarivanje ovih ciljeva je nužan kapital, a Kina radi na kanaliranju većih iznosa u ekološke projekte.

Financijski sustav će biti izgrađen kako bi se putem zajmova, privatnih ulaganja, mjenica, vrijednosnih papira i osiguranja financirala zelena industrija, prošloga tjedna su se na samitu u pokrajini Guizhou dogovorili visoki kineski dužnosnici.

"Financijski mehanizam je presudan za zeleni rast. Možda će na početku biti teško ulagati u zelenu proizvodnju, ali će se to dugoročno isplatiti.", rekao je Ma Jun, glavni ekonomist u istraživačkom zavodu Kineske središnje banke.

Kineske banke su povećale zajmove za zeleni sektor. Zajmovi za projekte s niskom razinom ugljika su na kraju 2014. dostigli 7,59 trilijuna juana, prenosi Kinesko bankarsko udruženje.

"Zeleno financiranje čini samo oko 2 posto ukupnih svjetskih investicija, no zasigurno je pomoglo mnogim zemljama u prilagodbi svojih gospodarskih modela.", rekao je Ma, ističući kineske potencijale u ovom području.

RASTUĆI ZELENI SEKTOR

Od elektrana s pogonom na alternativne izvore energije do automobila s novom energijom, zelena industrija uživa rast, a financijska podrška potiče ekološke i energetski učinkovite projekte.

Procijenjeno je kako će očuvanje energije i sektor zaštite okoliša činiti oko 2 posto ovogodišnjeg BDP-a, dok će udio dodatne vrijednosti rastućeg sektora nove energije iznositi do 8 posto.

Kina planira svoje kapacitete energije vjetra i sunca povećati na 200 i oko 100 gigavata do 2020., što je za 180 i 1600 puta više u odnosu na 2005., stoji u planu INDC.

Kineska vlada je u međuvremenu istaknula zeleni razvoj kao ključno načelo u svojem planu "Made in China 2025." kako bi poboljšala državnu proizvodnju.

Očekuje se kako će Kina u idućih pet godina u zelenu industriju uložiti više od 2 trilijuna juana. Samo oko 10 do 15 posto tog kapitala će dati država.

"S planom INDC i poticajnim politikama za ohrabrenje privatnih investicija, vlada šalje jasnu poruku da je gospodarstvo s niskom razinom ugljika smjer za razvoj industrije.", rekao je Gao Feng, posebni predstavnik za pregovore o klimatskim promjenama kineskog ministarstva vanjskih poslova.

ODRŽIVA POTROŠNJA

Sa svakodnevnim nebom punim smoga, rastuća kineska srednja klasa je sve više svjesna važnosti zelenog načina života.

U prvom tromjesečju, prodaja autobomila s pogonom na novu energiju se na godišnjoj razini gotovo utrostručila, prenosi ministarstvo trgovine.

"Kineski potrošači su svjesni kako prelazak na zeleno nije samo stvar vlade i poduzetnika. Oni su također ključni sudionici te mogu odraditi svoj dio kroz usvajanje zelenog načina života - živjeti više, ne samo imati više.", rekao je He Jiankun, šef Instituta za gospodarstvo s niskom razinom ugljika pri Sveučilištu Tsinghua.

Ne radi se samo o kupnji štedljivih žarulja ili automobila. Sve više i više Kineza bira javni prijevoz te sudjeluje u javnim aktivnostima promoviranja životnog stila s manjim udjelom potrošnje ugljika.

Plan INDC je obećao da će Kina nastaviti poticanje zelenog življenja kroz poboljšanje obrazovanja i poticanje javnih institucija u preuzimanju vodstva u promociji, dok će također osigurati da javni prijevoz do 2020. ima 30 posto udjela ukupnih motoriziranih putovanja u velikim i srednjima gradovima.

"Trebamo razvijati različite vizije blagostanja koje će uskladiti gospodarski rast s čistim okolišem. Održiva potrošnja je nova moda.", rekao je He.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram