Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2015

Smanjen deficit platne bilance na 1,3 mlrd. eura

Prema preliminarnim podacima HNB-a, deficit na tekućem računu platne bilance u prvom tromjesečju iznosio je 1,3 milijarde eura što je 13,9% ili 209 mil eura manje u odnosu na isto razdoblje lani. Manjak na tekućem računu uobičajen je i očekivan u prvom tromjesečju. Međutim, promatrano kumulativno u posljednja četiri tromjesečja saldo tekućeg računa u bilanci plaćanja zabilježio je suficit u iznosu od 1,1% BDP-a...

Najveći doprinos smanjenju manjka na tekućem računu u prvom tromjesečju došao je od poboljšanja na podračunu primarnog dohotka čiji se deficit smanjio za 129 mil eura u odnosu na isto razdoblje lani (-37,2%), a prvenstveno je posljedica smanjenja deficita na podračunu dohotka od izravnih ulaganja (-41%). Također, obzirom na solidne turističke pokazatelje koji su pristizali tijekom prva tri mjeseca, zamjetno je i poboljšanje na podračunu usluga na kojem je zabilježen suficit u iznosu od 302 mil eura što je čak 45,6% više u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine. Naime, prema podacima iz bilance plaćanja, prihodi od putovanja (turizma) u prvom tromjesečju ove godine dosegnuli su 340 mil eura što je na godišnjoj razini porast od 13,8%. Značajan pozitivan doprinos došao je i s podračuna sekundarnog dohotka. U prvom tromjesečju ostvareni suficit od 288 mil eura veći je za 57,7% u odnosu na isto razdoblje lani, što je posljedica zamjetnog rasta prihoda (15,5%) uz istovremeni pad rashoda (-9,2%).

S druge strane, uobičajeni deficit na podračunu roba u prvom tromjesečju (u iznosu od 1,7 mlrd eura) produbljen je za 121 mil eura ili 7,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Premda je zabilježen rast prihoda od prodaje roba (6,2% godišnje), rashodi tj. odljev na temelju uvoza porasli su po relativno višoj godišnjoj stopi od 6,9% što se posljedično odrazilo na pogoršanje u bilanci robne razmjene s inozemstvom.

"Obzirom da bi očekivani suficit u trećem tromjesečju (kao posljedica dobre turističke sezone) mogao nadmašiti uobičajene deficite tekućeg računa u ostalim razdobljima, na razini cijele godine očekujemo suficit na tekućem računu bilance plaćanja (treću godinu zaredom) na razini od oko 0,9% BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram