Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2015

Australija ulaže 718 mil. dolara u Azijsku razvojnu banku (AIIB)

Australska vlada je u srijedu službeno objavila kako će država postati osnivačka članica Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB) s doprinosom od 930 milijuna australskih dolara (718 milijuna USD) početnog kapitala uplaćenog banci...

U zajedničkoj izjavi, ministrica vanjskih poslova i trgovine Julie Bishop i ministar financija Joe Hockey su izjavili kako je odluka o pridruživanju AIIB-u uslijedila nakon "opsežnih rasprava između vlade, Kine i ostalih ključnih partnera diljem svijeta."

Australija će time postati šesti najveći dioničar, stoji u priopćenju.

AIIB će imati uplaćeni kapital od 20 milijardi američkih dolara, a ukupni autorizirani kapital će iznositi 100 milijardi.

U priopćenju se navodi kako u azijskoj regiji u posljednjih deset godina postoji procjenjeni infrastrukturni financijski manjak od oko 8 trilijuna dolara. "AIIB će biti dio rješenja za zatvaranje tog manjka".

Dvoje ministara su izjavili kako pridruživanje AIIB-u za Australiju predstavlja velike mogućnosti za rad s australskim susjedima i svojim najvećim trgovinskim partnerom, Kinom, što će potaknuti rast gospodarstva i stvaranje radnih mjesta.

Naglasili kako će AIIB raditi blisko s privatnim sektorom, otvarajući put za australske poduzetnike u iskorištavanjem prednosti rasta infrastrukture u regiji.

Što se tiče upravljanja AIIB-om, u priopćenju stoji kako će ono biti temeljeno na najboljoj praksi, koja će svim članicama osigurati izravno uključivanje u donošenje odluka banke na otvoren i transparentan način.

"Radujemo se suradnji s ostalim članicama kako bismo postavili temelje za učinkovitu novu multilateralnu instituciju koja će s radom započeti krajem godine.", stoji u priopćenju.

Ministar Joe Hocky će u Pekingu 29. lipnja prisustavovati svečanom potpisivanju Članku o sporazumu AIIB-a , prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram