Zatvori
Poslovni Puls
19/08/2016

Australija blokirala prodaju električne kompanije kineskim ulagačima

Kinesko Ministarstvo trgovine ističe kako je potez Australije odnosno blokiranje prodaje AusGrida kineskoj tvrtki novi znak rastućeg trgovinskog protekcionizma u toj zemlji...

Australska vlada je naime 11. kolovoza najavila kako neće dopustiti kineskoj tvrtki State Grid Corporation te tvrtki Cheung Kong Infrastructure Holdings, koja je izlistana na hongkonškoj burzi, da kupi AusGrid.

Zajednička ponuda dviju tvrtki inače vrijedi 7,7 milijardi američkih dolara.

U obrazloženju su navedene nacionalne sigurnosne bojazni, koje s druge strane nisu točno definirane. No unatoč tome, tvrtkama je dana mogućnost da ''poprave'' svoje ponude kako bi se izbjegli rizici.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine Shen Danyang istaknuo je da je StateGrid bio obvezujući ući u fazu natječaja prije negoli je odluka donesena.

''Ministarstvo trgovine je također primijetilo da je ovo drugi puta ove godine da je australska vlada donijela odluku da blokira kinesku prijavu za poslovne investicije u Australiji. Ova odluka jasno pokazuje trend kretanja prema trgovinskom protekcionizmu, koji će ozbiljno naštetiti entuzijazmu kineskih tvrtki i želji da investiraju u Australiju,'' istaknuo je Shen.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine također je istaknuo i kako australske nadležne službe i dužnosnici trebaju dati kredibilitet svojim obećanjima tako da ih provedu u djelo.

''Australska strana mnogo je puta isticala kako pozdravlja investicije kineskih tvrtki, no onda su promijenili odluku. Ministarstvo trgovine se nada kako australska vlada može stvoriti poštenije, bolje i mnogo transparentnije trgovačko i investicijsko okruženje za kineske tvrtke,'' dodao je Shen.

Ovo je drugi puta ove godine da su australske nadležne službe odbile natječaje kineskih tvrtki koje su nastojale kupiti velike tvrtke u Australiji. Prvi se ticao ponude kinekskog konzorcijuma da kupi najvećeg posjednika poljoprivrednih zemljišta te stoke - Kidman&Company- koju je australska vlada također odbila zbog sigurnosnih bojazni.

Na ovu temu oglasio se i australski premijer Malcolm Turnbull koji je kritizirao ono što on vidi kao rastući protekcionizam među australskim zakonodavcima.

''Protekcionizam i mjere koje ograničavaju počinju uzimati danak. Političko razdvajanje u naprednim gospodarstvima, posebice tamo gdje je nezaposlenost visoka ili postoji visoki rizik od nezaposlenosti 'hrane' osjećaj neimanje prava glasa među mnogima koji osjećaju da su ih brze gospodarske promjene nekako ostavile sa strane. Politički odgovori na ovakvo nezadovoljstvo mogu potencijalno destabilizirati rast na globalnoj razini pa čak ugroziti i neka spektakularna postignuća koja smo učinili proteklih desetljeća kroz otvorena tržišta i slobodnu trgovinu,'' istaknuo je.

Potrebno je naglasiti i da je Kina važno tgrovinsko i investicijsko odredište za Australiju, a posljednjih godina najmnogoljudnija zemlja svijeta postala je i najveći investitor u Autraliju. Cjelokupan odnos bio je odraz podizanja službenih veza na razinu strateškog sveobuhvatnog partnerstva krajem 2014. te je prošle godine službeno na snagu stupio i sporazum o slobodnoj trgovini, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram