Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2015

Kineski bankarski sustav dodatno liberaliziran

Devet kineskih banaka, uključujući "veliku četvorku" kreditora u državnom vlasništvu, s današnjim danom započelo je s izdavanjem prve skupine potvrda o depozitu (CDs) velikih razmjera...

Većina od ove prve skupine imat će uvjete od jedne godine ili manje.

Prag pretplate za individualne investitore je 300 000 yuana, odnosno oko 49 000 američkih dolara, dok je za institucije 10 miljuna yuana.

Kina je do sada dozvoljavala izdavanje i trgovanje potvrda o depozitu jedino u slučajevima između banaka.

Lu Zhengwei, glavni ekonomist u Industrijskoj banci, rekao je kako se radi o ključnom koraku u kineskim tržišno orjentiranim reformama kamatnih stopa.

"Kina je na putu da upotpunosti osnuje mehanizam tržišno orjentirane kamatne stope. Izdavanjem potvrda o depozitu je drugi korak prema tom cilju jer Kina je već uklonila svoj pritisak na kamatne stope. Pod novim zakonom, kamate na potvrde o depozitu mogu biti fiksne ili promjenjive. One s promjenjivim kamatnim stopama Šangaj međubankovna kamatna stopa koristit će kao mjerilo. A, kamatne stope orjentirane na tržište trebat će referentnu stopu."

Kao ključna komponenta kineskih gospodarskih i financijskih reformi u širem kontekstu, liberalizacija kamatne stope stoji visoko na popisu ovogodišnjih odluka.

Guverner središnje banke Zhou Xiaochun rekao je u ožujku kako je mogućnost da Kina u potpunosti liberalizira svoj mehanizam kamatne stope "veoma velika" ove godine.

Slobodnije kamatne stope dat će privatnim tvrtkama lakši pristup kreditu, a time i pomoći transformaciji gospodarstva većim brojem usluga i rastu kojeg potiču potrošači, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram