Usporavanje kineskog gospodarstva i povećanje cijena radne snage su smanjili povjerenje inozemnih ulagača u drugo najveće gospodarstvo na svijetu…

Velik broj inozemnih ulagača je optimističan zbog mogućnosti koje otvara veliko domaće tržište potrošnje, stoji u izvještaju koji je u utorak objavio Odjel za trgovinu pokrajine Zhejiang i “Financial Times”.

Rastuće domaće tržište je postalo velika atrakcija za inozemne ulagače, a stabilne politike i dobra industrijska infrastruktura također jačaju povjerenje, otkriveno je nakon razgovora sa 150 visokih dužnosnika iz inozemnih tvrtki.

“Ne postoji sumnja da Kina ulazi u novu fazu razvoja s usporenim rastom, ali to nužno ne znači kako ne postoje prilike za ulaganja. Rastuće domaće potrošačko tržište je jedna od odlika kineskog novog normalnog rasta te je otvoreno za inozemna ulaganja.”, rekao je Yu Bin, viši istraživač u Centru za razvoj i istraživanje Državnog vijeća.

Yu je dodao kako su kineski projekti otvaranja, kao što su inicijative Pojasa i Puta i nuđenje ulaznih točaka inozemnih tvrtkama za suradnju, u skladu s globalnim industrijskim lancem vrijednosti.

Oko 44,6 posto istraženih tvrtki je izjavilo kako će ove godine povećati ulaganja u Kinu, pri čemu su najviše privlačni proizvodnja visoke kvalitete te roba i usluge za domaće potrošače.

Izvještaj je otkrio kako inozemni ulagači misle kako je napredak koji je vlada postigla poboljšavanjem i pojednostavljivanjem postupaka najveći uspjeh prošle godine.

Ministarstvo trgovine je prošlog mjeseca izjavilo kako glavni ciljevi u 2015. uključuju poticanje otvaranja, smanivanje administrativnih prepreka u inozemnim ulaganjima te razvijanje pilot projekata u liberalizaciji trgovinskih ograničenja.

“Ovo je vjerojatno najbolje vrijeme za ulaganje u Kinu, jer je više predvidljivo i lakše za razumijevanje tržišne dinamike. Može razumijeti vladine politike bolje nego prije deset godina i stoga je lakše raditi dugoročne planove.”, rekao je E. Allan Gabor, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Merck Serono China, njemačke farmaceutske tvrtke, koja ima istraživački centar u Pekingu te gradi drugu najveću tvornicu u istočnom dijelu grada Nantonga.

Izravna inozemna ulaganja (FDI, engl.) u kopnenom dijelu Kine su u prva tri mjeseca 2015. porasla za 11,3 posto na godišnjoj razini na 34,88 milijardi dolara.

Tijekom istog razdoblja, kineski rast je usporen na 7 posto na godišnjoj razini, što je najmanja stopa rasta u tromjesečju od 2009., što je izazvalo zabrinutosti mogućeg odlijeva kapitala.

“Usponi i padovi ovih gospodarskih broji, kada se sagledaju iz dugoročne perspektive, su samo rupe na putu za Kinu, s obzirom na to da se mijenja iz zemlje s jeftinom proizvodnjom u zemlju inovacija visoke kvalitete.”, rekao je Edward Buckingham, profesor menadžmenta na Sveučilištu Nottingham Ningbo.

Izvještaj je istaknuo kako bi manjak talenata mogao ometati gospodarski rast te je pozvao na više ciljanih ulagačkih politika i sofisticiranih usluga koje će pokrivati zahtjeve ulagača.

“Razvijanje inovativnog tržišnog okruženja se oslanja na obrazovanje i obuku talenata te promicanje poduzetništva. Sve je veći broj novih tvrtki koje se bave visokom tehnologijom i one ne kopiraju samo ideje ostalih zemalja ili tvrtki, već stvaraju vlastite proizvode. Ovo je pozitivan trend.”, rekao je Buckingham, prenosi CRI.