Predsjednik Gospodarske komore EU u Kini u srijedu je istaknuo kako se veliki broj europskih tvrtki u ovom trenutku nalazi u procesu prenamijene svojih poslovnih strategija u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta kako bi se prilagodili novom redovnom stanju ili tzv. ”new normal”. Nakon njegova govora u pekinškom hotelu Westin Chaoyang slijedilo je i predstavljanje ankete o poslovnom povjerenju kojeg je provela spomenuta komora…

Joerg Wuttke, predsjednik Gospodarske komore EU naglasio je kako je sporiji gospodarski rast u Kini jedna od većih briga za europske tvrtke koje u njoj posluju. Prema njegovim riječima, kako zabrinutost raste s druge strane anketa među njihovim članovima je pokazala kako većina tih tvrtki misli da i dalje ima prostora za onaj drugi rast – gospodarski.

“Mi i dalje ne svjedočimo tome da naši članovi odlaze. Ne svjedočimo tome da europske tvrtke napuštaju Kinu. Svjedočimo samo promjenama u njihovu poslovanju stvaranjem novog investicijskog okruženja. I ono što je također važno, Kina je prevažna po svojoj veličini te i dalje ima potencijala. Nema druge Kine.”

Wuttke je također naglasio kako je njihova anketa pokazala da mnogo europskih tvrtki danas traži načine kako promijeniti svoju poslovnu strategiju s obzirom na pokušaje kineske vlade da promijeni gospodarsku strukturu prema modelu dodane vrijednosti. No, dodao je da i dalje postoji veliki broj izazova s kojima se vlada mora pozabaviti.

“Kao prvo, problem koji iskače je onaj sa sustavom intelektualnog vlasništva. Drugi je vezan uz okoliš. Znanstvenici su mnogo svjesniji kada je riječ o problemima u okolišu. Oni se neće seliti u područja koja imaju takve probleme,” – istaknuo je predsjednik Gospodarske komore EU dodajući kako zaštita intelektualnih prava nije važna samo za europske tvrtke već i da od toga koristi mogu imati one domaće.

Liu Mingli, ravnatelj Odjela za europsko gospodarstvo pri kineskom Institutu za suvremene međunarodne odnose istaknuo je kako je zaštita intelektualnih prava hitna potreba ne samo za europske, nego prvenstveno za tvrtke iz Kine.

“Zaštita intelektualnih prava već je duže vremena velika briga europskih tvrtki i to nije diskriminacija prema njima. To je također i kritično pitanje za one kineske. Domaće tvrtke teško da mogu napredovati bez takvog zakona te Kina nastoji poboljšati te ojačati zaštitu intelektualnog vlasništva.”

Osim toga, Liu je izrazio svoje uvjerenje kako bi zaštita okoliša također bila prostor koji bi dodatno utjecao na rast.

”Budući gospodarski rast može imati svoj temelj u industriji zaštite okoliša te obnovljive energije. Europa u tom pogledu ima velike prednosti jer njezina ‘zelena industrija’ raste brže od naše. Oni također imaju i bogatije iskustvo u održivom razvoju. Mislim da bi europske tvrtke trebale težiti novim točkama rasta u Kini i to na ovakvim područjima,” – naglasio je Liu dodajući također kako je jedan od izazova s kojim se susreću europske tvrtke i snažnije tržišno natjecanje s obzirom da kineske tvrtke postaju mogo konkurentnije, prenosi CRI.