Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2015

Vremena je sve manje - Grčka očajnički traži dogovor s međunarodnim kreditorima

Iako je tvrdio da ga neće primiti, njemački ministar financija - ipak je popustio i sastao se s grčkim kolegom. Wolfgang Schäuble odbio se očitovati o razgovorima, no Janis Varufakis - nazvao ih je korisnima za konačno rješenje grčke krize...

'Današnji razgovor bit će vrlo koristan za pronalaženje konačnog rješenja', rekao je Varufakis nakon sastanka sa Schaeubleom u njemačkom ministarstvu financija. Dodao je kako je razgovor protekao u 'iznimno prijateljskoj atmosferi' i dodao da na problem gledaju jednako. Grčki ministar financija pozvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel da prva pruži ruku i dođe u Atenu. Zemlja koja je na koljenima treba govor nade. Time je aludirao na sličan potez SAD-a, koji je prvi od velikih sila nakon Drugog svjetskog rata odustao od ponižavanja poražene Njemačke i mjera štednje.

Grčka ima na raspolaganju samo nekoliko dana za dogovor s međunarodnim kreditorima, izjavio ječlan vijeća guvernera Europske središnje banke (ECB) Christian Noyer dodajući da izlazak Grčke iz eurozone ne bi stvorio probleme tom bloku. Noyer, koji je ujedno guverner središnje francuske banke, rekao je da Atena mora 'jako hitno' postići dogovor i za to realno ima nekoliko dana, budući da bilo koji sporazum krajem lipnja treba odobriti niz europskih parlamenata, prenosi HRT.

S ministarske, grčki problem prebačen je na višu razinu - summit čelnika zemalja G7. Njemačka kancelarka rekla je da nije ostalo još puno vremena za rješenje grčkog pitanja te da je Europa spremna pokazati solidarnost ako Atena primijeni gospodarske reforme. 'U svakom slučaju želimo da Grčka ostane dio eurozone no naš je stav jasan: solidarnost s Grčkom zahtijeva da Grci ispune i primijene reforme', rekla je te najavila kako će prekosutra EU o tome raspravljati s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Grčka ljevičarska vlada prošli je tjedan odbacila prijedloge o sporazumu 'novac u zamjenu za reforme', koje su predložili euorpski vjerovnici i MMF, no još mora iznijeti vlastiti protuprijedlog kako bi do dogovorenog roka krajem lipnja primila obećanu pomoć. Ankete pokazuju da je običnim Grcima dosta natezanja, žele prekid mučnih pregovora, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram