Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2015

Srbi zabrinuti da im Mađari ne otmu kineske investicije

Srbija polako gubi vodeće mjesto kada su pitanju investicije azijskog diva u ovom dijelu Europe, a na njezino mjesto dolazi Mađarska...

Zamjenica srbijanskog premijera, Zorana Mihajlović i mađarski ministar Peter Sijarto s kineskim partnerom potpisuju sporazum o izgradnji pruge Budimpešta - Beograd.

Za projekat sa nazivom "Jedan pojas, jedan drum", koji uključuje i izgradnju 370 km duge železničke pruge Budimpešta-Beograd, srpska stručna javnost je očekivala da će biti koordiniran iz srpske, a ne iz mađarske metropole.

"Niko ne može nama naštetiti kao što možemo mi sami sebi. Nejasno mi je da poslije sedam mjeseci od sumita u Beogradu nije određen čovjek koji će biti zadužen da se ta ideja što prije realizira", kaže ekonomist Mahmud Bušatlija.

U srbijanskoj vladi tvrde da razloga za brigu nema i da sve teče po planu.

"Beograd će biti centar za infrastukturu, dok Budimpešta regionalni čvor za aktivnosti Kine u Europi. Kina u svakoj od zemalja Europe uspostavlja neki od centara, pa će tako Poljska ili Češka igrati ulogu njihovog uporišta za energetiku", objasnila je Mihajlović, prenosi Blic.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram