Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2015

Kina prošlog mjeseca ponovno zabilježila pad izvoza

Kineski izvoz se u svibnju na godišnjoj razini smanjio za 2,8 posto na 1,17 trilijuna (191,16 milijardi USD), što je obilježilo veliki napredak u odnosu na prethodni mjesec, ali i nastavak gospodarskog pritiska...

Uvoz je pao za 18,1 posto na godišnjoj razini na 803,33 milijarde juana, čime trgovinski suficit iznosi 366,8 milijardi juana, porast od značajnih 65 posto, u ponedjeljak su pokazali podaci Glavne carisnke uprave.

Ukupna inozemna trgovina je u međuvremenu pala za 9,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, tj. na 1,97 trilijuna juana.

U razdoblju od siječnja do svibnja, državni izvoz je povećan za 0,8 posto, a uvoz se smanjio za 17,3 posto na godišnjoj razini, čime je ukupni obujam inozemne trgovine pao za 7,8 posto, pokazali su podaci.

Trgovinski suficit u prvih pet mjeseci se udvostručio na 1,33 trilijuna juana.

Kineska trgovina s Europskom unijom, najvećim trgovinskim partnerom, oslabila je za 7,1 posto u razdoblju od siječnja do svibnja, no sa Sjedinjenim Državama, drugim najvećim partnerom, porasla je za 2,8 posto.

Trgovina sa zemljama ASEAN-a je smanjena za 0,5 posto, dok je kinesko-japanska trgovina u tom razdoblju pala za 11,2 posto.

Podaci također pokazuju kako je Kina u prvih pet mjeseci kupila više robe kao što su kruta nafta i žitarice, ali je uvoz željezne rude, ugljena i naftinih derivata smanjen, a cijene glavnih proizvoda su smanjene.

Uvoz nafte je povećan za 4 posto na godišnjoj razini na 134 milijuna tona, a željezna ruda je smanjena za 1,1 posto na 378 milijuna tona, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram