Zatvori
Poslovni Puls
01/06/2015

Vodeći poslovni lideri regije na sastanku u Portorožu

Danas u Portorožu je počeo Summit 100 - gospodarski susret više od stotinu poslovnih lidera Slovenije, Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe -  Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije...

Ideje o tome kako unaprijediti suradnju na jednom od panela predstavit će predsjednici zemalja toga dijela Europe, koje je sinoć ugostio slovenski predsjednik Borut Pahor, a među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sinoć su se susreli na neformalnoj večeri na kojoj se, prema najavama, razgovaralo o jačanju povjerenja i stabilnosti u regiji, osobito zbog nedavne destabilizacije Makedonije. Izjava nakon sastanka nije bilo.

Pahor je uoči sastanka izjavio da nije zabrinut zbog nedolaska srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i albanskog predsjednika Bujara Nishanija, koji su prethodno bili najavljeni na skupu političkih čelnika.

"Vrlo je značajno da se većina čelnika odazvala na moj neformalni poziv", kazao je Pahor za Slovensku televiziju, dodavši da ga ne brine izostanak nekih od njih u Portorožu i da će u srijedu otići na sastanak sa srbijanskim predsjednikom. Nikolić je kao svog osobnog izaslanika poslao srbijanskog ministra gospodarstva. Dodao je da je Nikolić potvrdio dolazak idućeg tjedna na skup svih predsjednika u Crnoj Gori, koji se odvija u sklopu brijunsko-brdskog procesa vraćanja i jačanja političkog povjerenja između država, što je predmet i konferencije u Portorožu.

Danas je predviđen posjet predsjednika Piranu, simbolično - uoči odluke Arbitražnog suda o rješenju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije koja se očekuje do kraja ove godine.

Mogućnosti regionalne suradnje u području energetike, turizma, prometa i infrastrukture te financijskog sektora, posebno uloga pametnih gradova u razvoju gospodarstva, glavne su teme summita.  Ideje o tome kako unaprijediti suradnju u regiji u tim sektorima bit će predstavljene na plenarnom panelu predsjednika zemalja jugoistočne Europe čiji je domaćin slovenski predsjednik, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram