Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2014

Hoće li Agrokor i Atlantic s tvrtkama iz regije stvoriti diva od 6 milijardi eura?

Najveće tvrtke u regiji, poput MK grupe, Agrokora, Atlantic grupe, Nektara i Podravke zainteresirane su za suradnju koja bi mogla dovesti do njihovog spajanja u jednu moćnu regionalnu kompaniju. Takav balkanski div imao bi prihode od oko šest milijardi eura i tako premašio poslovanje jednog Lidla ili Carrefoura u središnjoj Europi...

Ideja da se stvori velika tvrtka pod nazivom AMANP, što su početna slova tvrtki koje bi se ujedinile Agrokor, MK grupa, Atlantic grupa, Nektar i Podravka potekla je od vlasnika MK grupe Miodraga Kostića, pišu beogradske Večernje novosti.

Kostić, čija tvrtka raspolaže s više desetaka hektara oranica u Vojvodini i Ukrajini, mesnom industrijom Karneks i poslovima u turizmu predložio je stvaranje velike zajednička tvrtke, koja bi imala jednu upravu i prihod koji u milijardama eura. "Ako se na vrijeme ne opametimo, bit ćemo samo gledatelji u velikoj europskoj utakmici", upozorio je Kostić.

"Pozdravljamo inicijative koje idu u smjeru udruživanja tvrtka u regiji", izjavila je za Novosti Anja Linić, direktor Ureda za odnose s javnošću Agrokora. "Ideja koju iznosi gospodin Kostić je odlično strateško razmišljanje i nešto o čemu je Agrokor uvijek govorio, ali ne i vezano uz imena nekih tvrtki. To je jedini ispravni put razvoja regionalnih tvrtki radi njihove konkurentnosti."

Agrokor je od 2003. investirao u tri tvrtke u Srbiji - Frikom, Dijamant i u Ideu (u kojima je zaposleno 7.000 radnika) - 450 milijuna eura. Kako ističu, oni Srbiju smatraju prirodnim okružjem u koju će ulagati i da je Agrokoru, kao hrvatskoj tvrtki, poznat mentalitet i tržište u Srbiji, pa su se zato odlučili investirati, prenosi list.

I Atlantic grupa podržava ovakvu inicijativu. Na tržištu Srbije Atlantic objedinjuje proizvodnju u Štarku, Grand kavi, Palanačkom kiseljaku, Multivita i Atlantic Brands. Izuzetno bogata ponuda uključuje lokalne i regionalne brendove.

"Atlantic grupa je uvijek otvorena za razgovor o svakoj inicijativi, i kad je riječ o rastu i razvoju poslovanja ne dijelimo tvrtke po zemljopisnim oznakama, nego kroz poslovnu logiku i obostrani interes", kažu za Novosti u Atlantic grupi, koja godišnje ostvaruje prihod od oko 670 milijuna eura.

Činjenica je da su tvrtke na ovim prostorima, koliko god značajne i velike u regionalnim okvirima, još male na velikim, trećim tržištima. Za veći uspjeh na tim tržištima morat će pronaći uspješnu formulu zajedničkog nastupa. To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. U svakom obliku povezivanja treba voditi računa o razini dopuštene koncentracije u skladu sa zakonskom regulativom, koju kontroliraju agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na pojedinim tržištima, pišu Novosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram