Zatvori
Poslovni Puls
01/06/2015

Južna Koreja i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

Kina i Južna Koreja su u ponedjeljak potpisale sporazum o slobodnoj trgovini dijeleći pritom i mišljenje kako će ovaj ugovor služiti kao sveobuhvatna platforma za suradnju za vlade dviju zemalja te tvrtke koje traže nove pokretače rasta...

Kineski ministar gospodarstva Gao Hucheng i njegov južnokorejski kolega Yoon Sang-jick potpisali su sporazum u Seulu i to tri godine nakon i svibnja 2012. kada su dvije zemlje za počele bilateralne pregovore na ovu temu.

Nakon posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Seulu u srpnju 2014., pregovori o trgovinskom sporazumu znatno su napredovali. Xi i njegova južnokorejska kolegica Park Geun-hye najavili su zaključak pregovora o dogovoru u Pekingu u studenom prošle godine.

Potrebno je naglasiti kako će sporazum, napisan na engleskom, kineskom i korejskom, biti proveden nakon dobivanja odobrenja parlamenata obiju strana. Prema njemu Južna Koreja će za 92% smanjiti pristojbe na sve proizvode iz Kine kroz 20 godina nakon provedbe dok će Kina za 91% smanjiti iste na južnokorejske proizvode.

Radi se o najvećem bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini za Kinu u pogledu trgovinskog obima, koji pokriva 17 područja, uključujući trgovanja raznim dobrima i uslugama, investicije, trgovačka pravila te nabavu za e-trgovinu i vladine sektore.

Prilikom razgovora van službenog dijela ceremonije potpisivanja, Gao i Yoon su istaknuli kako će sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Južne Koreje proširiti bilateralne trgovinu i investicije te da će služiti kao platforma za sveobuhvatnu suradnju dviju zemalja koje će putem nje tražiti nove pokretače rasta.

Između ostalog dvojica premijera su razmijenila mišljenja na različite teme, uključujući regionalnu integraciju kroz trilateralni trgovinski sporazum između Pekinga, Seula i Tokija odnosno Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo. Radi se o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini između Kine, Južne Koreje, Japana te 10 članica ASEAN-a, kao i Indije, Australije i Novog Zelanda, prensoi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram