Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2015

Zahuktava se priča oko azijske razvojne banke (AIIB)

Predstavnici zemalja članica osnivačica Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB) zaključili su drugi krug razgovora u Singapuru...

Odredbe ugovora, koji su smjernica radu banke, dovršene su ovim sastankom, a potpisivanje se očekuje sljedeći mjesec.

Ovo je peti krug razgovora glavnih pregovarača od potpisivanja memoranduma o uspostavljanju AIIB-a prošle godine u listopadu u Pekingu.

Sastanku su prisustovali predstavnici iz 57 zemalja budućih članica osnivačica. Nakon tri dana pregovora, odredbe ugovora su dovršene.

Kineski zamjenik ministra financija i stalni predsjedatelj Skupštine stalnih pregovarača Shi Yaobin rekao je kako se očekuje potpisivanje sporazuma krajem lipnja u Pekingu.

"Prema planu gradnje i rasporeda AIIB-a, odredbe ugovora banke trebale bi sve stranke potpisati do kraja lipnja u Pekingu. Nakon potpisivanja i odobravanja, banka će se osnovati do kraja ove godine i krenuti u opticaj što je prije moguće."

Glavni pregovarači na sastanku su razgovarali o nacrtima okriva za okoliš i društvo te nacrtu okvira pravila za nabavu.

Prema riječima Shija, BDP bit će ključni pokazatelj u odlučivanju o visini kapitala koje će pridonijeti članice osnivačice banke.

"Razgovarali smo o povelji AIIB-a na ovom sastanku. U skladu s poveljom, planirani temeljni kapital AIIB-a od 100 milijardi dolara bit će podijeljen između članica osnivačica, a omjer doprinosa zemalja u regiji ovisit će o omjeru njihovog BDP-a u odnosu na cijelu regiju."

Ova izjava uslijedila je nakon prijašnjih objavljivanja medija po kojima će AIIB odložiti praksu Međunarodnog monetarnog fonda, odnosno, dodijela će se temeljiti na BDP-u i kapitalu.

Istraživanje Korejskog instituta za međunarodnu gospodarsku politiku pokazuje kako će Kina imati najviše udjela u AIIB-u, sa skoro 31 posto udjela doprinosa.

Indija je na drugom mjestu s 10 posto, a zatim Indonezija s 4 posto udjela doprinosa, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram