Zatvori
Mumbai grad
Foto: Aniket Bhattacharya / Unsplash
PoslovniPuls
27/03/2024

Mumbai postao prvi grad u Aziji s najvećim brojem milijardera

Mumbai je preskočio Peking i postao prvi grad u Aziji s najvećim brojem milijardera, pokazuju najsvježiji podaci Harun Research Insituta.

A na vrhu globalne liste gradova s najvećim brojem milijardera nalazi se New York (119), a slijedi London (97). Kada je riječ o Aziji, prvo mjesto zauzeo je Mumbai s 92 milijardera, a slijede Peking (91) i Šangaj (87).

Trenutno u svijetu ima 3.279 milijardera, što je povećanje od 5% u odnosu na 2023. godinu.

Prema globalnom rangiranju, Kina i dalje vodi s 814 milijardera, iako je zemlja izgubila 155 milijardera u odnosu na prethodnu godinu. SAD su na drugom mjestu s 800 milijardera, dok je Indija na trećem mjestu s 271 milijarderom.

"Kina je imala lošu godinu. Stvaranje bogatstva u Kini prošlo je kroz duboke promjene posljednjih nekoliko godina, pri čemu je bogatstvo milijardera iz sektora nekretnina i obnovljivih izvora energije opalo", objavili su iz Harun Research Insituta.

Kineski poduzetnik Zhong Shanshan, osnivač i predsjednik giganta za flaširanu vodu Nongfu Spring, zadržao je titulu najbogatije osobe u Kini. Colin Huang, osnivač e-trgovinskog igrača Pinduoduo, preskočio je izvršnog direktora Tencenta Ma Huatenga i ove godine zauzeo drugo mjesto.

Istovremeno, umjetna inteligencija (AI) bila je značajan pokretač povećanja broja ultrabogatih u SAD-u.

Indeks milijardera Bloomberga pokazao je da su osnivač Amazona Jeff Bezos i izvršni direktor Tesle Elon Musk dva nabogatija Amerikanca s neto bogatstvima od 201 milijarde dolara, odnosno 190 milijardi dolara.

Nakon SAD-a, Indija je imala drugi najveći broj novih milijardera s 84 nova ultra-bogataša.

Južnoazijska nacija sada je najbrže rastuća ekonomija na svijetu nakon što je indijski BDP porastao za 8,4% u razdoblju od listopada do prosinca.

U prosincu je indijsko tržište dionica prestiglo ono iz Hong Konga i postalo sedmo najveće na svijetu, a sada se procjenjuje na preko 4 bilijuna dolara, pokazuju podaci iz Refinitiva.

Predsjednik Reliance Industriesa Mukesh Ambani i dalje je najbogatija osoba u Aziji i jedanaesti najbogatiji čovjek na svijetu s ukupnim neto bogatstvom od 110 milijardi dolara.

U siječnju je Gautam Adani, osnivač i predsjednik Adani Grupe, privremeno prestigao Ambanija, ali sada zaostaje tri mjesta s neto bogatstvom od 97,9 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloomberga.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram