Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2015

Nijemci zabrinuti: Hrvatsku čeka sudbina Grčke!?

Njemački Bild am Sonntag u svome nedjeljnom izdanju osvrnuo se u članku pod naslovom 'Korupcija, dugovi, stečajevi: Hrvatska bi mogla postati nova Grčka' na navodno tajno izvješće Europske komisije koja je Hrvatskoj u njemu dala lošu ocjenu zbog neprovođenja reformi i teške gospodarske situacije u zemlji, prenio je magazin Focus na svom internetskom portalu...

Bild am Sonntag opisuje Grčku i Hrvatsku kao omiljene destinacije Nijemaca za ljetovanje kojima zbog lošeg upravljanja prijeti bankrot. Grčka će već u srpnju imati praznu državnu blagajnu, dok za Hrvatsku, koja je već dvije godine članica EU, Bruxelles također ima lošu prognozu.

"Hrvatskoj se crno piše", navodi Bild kritike Bruxellesa.

Bild am Sonntag prenosi nekoliko konkretnih primjedbi Europske komisije u navodnom tajnom izvješću.

"Hrvatska nije uspostavila efikasnu kontrolu potrošnje novca iz državnog proračuna, nije zaustavila masovne odlaske u prijevremenu mirovinu, nije provela mjere za ekonomski oporavak i poticanje gospodarstva, do dana današnjeg nije iznijela plan upravljanja državnom imovinom koji je trebala predstaviti najkasnije do listopada prošle godine."

Navodi se i neuspjeh trgovačkih sudova da efikasno provedu brojne stečajne postupke, a kao ključni test za hrvatsko pravosuđe navodi se odluka koja se očekuje od Ustavnog suda u slučaju žalbe bivšeg premijera Ive Sanadera na pravomoćnu presudu.

Bild citira i zastupnika vladajućeg CDU-a u njemačkom Bundestagu, ujedno i šefa parlamentarnog Odbora za gospodarstvo, Petera Ramsauera, koji od Hrvatske zahtijeva poštivanje principa pravne države.

"Nakon ponovljenih apela Europske komisije, Hrvatska konačno mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o vladavini prava. To je ključno za hrvatsko gospodarstvo. To očekuje cijela Eurropa i svi koji bi u Hrvatsku htjeli ulagati", kaže Ramsauer.

Izvor: Bild am Sonntag/Focus/Jutarnji list

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram