Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2015

Uljanik ima narudžbe ukupno vrijedne više od milijarde eura

Uljanikova brodogradilišta u Puli i Rijeci za sljedećih nekoliko godina imaju narudžbu brodova vrijednih više od milijardu eura. Shvatili su da im profit donosi gradnja visokosofisticiranih brodova pa su odustali od jeftinih tankera. Sada im zbog opsega posla nedostaju brodograđevni radnici i stručnjaci...

U Puli se posljednjih godina sve više gradi po željama kupaca. Ne konfekcijski, nego krojački, po mjeri.

Primjerice višenamjenski brod koji svakako spada u visokosofisticirane. Podatak da polaže energetske kablove i do 200 metara dubine dovoljno govori o njegovoj složenosti. S vjetroelektrana u Baltičkome moru dovodit će struju na kopno. Svojom energetskom snagom može opskrbiti potrebe cijelog središta Pule.

Za radnike svakako - novi izazov. Kažu kako na novim brodovima postoji puno nepoznanica koje u tijeku gradnje uče.

S obzirom na to da se sve više traže baš takvi brodovi - Uljaniku treba još inženjera.

"Naš najveći naglasak tijekom ove i sljedeće godine bit će na ponovnom stipendiranju VSS kadrova, posebno studenata brodogradnje, ne bi li za 3-4 godine ponovno vratili u Hrvatsku educiran kadar na hrvatske navoze", ističe Hrvoje Markulinčić iz Uprave Uljanik grupe.

Na tržištu rada nema dovoljno ni brodograđevnih radnika. Uljanik će zato, na svojem učilištu, educirati 200-tinjak novih ljudi.

Prosječna plaća, isplaćivana i kad navozi nisu bili puni kao sada, iznosi 5 tisuća i 700 kuna.

"Cijene skaču gore, plaće jesu kakve jesu, ali su bile redovite, što ne znači da su sindikati zadovoljni njihovim iznosom i ove nove poslovne aktivnosti otvaraju vrijeme za razgovor o tome", ističe Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Vrijeme je i da se pokrene prateća industrija. Sada, kada Uljanik ima čak 20 naručenih sofisticiranih brodova, vrijednih više od milijardu eura, proizvodnja opreme za brodove, domaćim bi se tvrtkama ponovno mogla isplatiti, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram