Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2015

Počela američka turistička "invazija" na Kubu

"Where are you from" (odakle ste?), je najčešće pitanje u povijesnom starom gradu u Havani. Mnoštvo uličnih prodavača, vlasnika butika ili taksista pokušava stupiti u kontakt sa stranim gostima. Od početka godine među odgovorima se sve češće čuje “USA” – iz Sjedinjenih Američkih Država. Već se može govoriti o turističkom bumu na Kubi, jer se zahvaljujući otvaranju prema američkom susjedu broj stranih turista službeno udvostručio. A to je tek početak...

Putne i vizne olakšice u sklopu zatopljavanja odnosa između Washingtona i Havane daju očite rezultate. Brad Smith iz New Orleansa kaže: „Oduvijek sam želio posjetiti Kubu. Sad se pružila prilika i odmah sam je ugrabio.“ Ovaj Amerikanac je oženjen kubanskom emigranticom, koja mu sad pokazuje svoju zemlju i ljude. No, on ne želi da ga fotografiraju, preveliko je nepovjerenje u kubanske institucije. Jedan od omiljenih ciljeva svakog „Gringoa“, kako Kubanci nazivaju Amerikance, jest „Muzej revolucije“ u centru Havane. Ovdje je predstavljena verzija povijesti koju zastupa kubansko vodstvo s predsjednikom Raulom Castrom na čelu, a ta verzija nije nimalo pohvalna za Amerikance. Ostaci američkog vojnog zrakoplova koji je oboren početkom šezdesetih u propaloj intervenciji u Zaljevu svinja pripadaju u glavne eksponate. Mnogi Amerikanci su prvi put suočeni s potpuno drukčijim viđenjem stvari. Loši momci nisu Kubanci već imperijalistički neprijatelj u Washingtonu.

Ta povijest prati američke turiste na mnogim mjestima koja podsjećaju na borbu Castrovih revolucionara protiv američkog imperija. „Che Guevarina kuća“ na drugoj obali, odakle se pruža impresivan pogled na grad, jedno je od mjesta na kojima se američki turisti u tišini posvećuju novim spoznajama. To nisu turisti u skupinama. Iz Miamija, New Yorka ili Washingtona u Havanu dolaze uglavnom obrazovani Amerikanci koje zanimaju kubanska kultura i povijest. Oni rado i otvoreno diskutiraju o preobražaju koji doživljava Kuba. „Mene to podsjeća na glasnost i perestrojku za vrijeme Gorbačova“, kaže Njujorčanin Adam Winter, sjedeći uz crno vino s prijateljima u restoranu "La Moneda", u jednoj od uličica u staroj gradskoj jezgri.

Bez obzira radi li se o jednom od najboljih hotela u gradu kao što je Park Central ili o hostelima koji su povoljni, engleski s američkim naglaskom dopire odasvud. U velegradu s tri milijuna stanovnika promjene se mogu osjetiti na svakom koraku, barem tamo gdje su turisti rado viđeni. No, događaju se i nemile scene. Prosjaci i drugi gubitnici kubanskog socijalizma otkrili su da je „Gringo“ dobar izvor prihoda. To nailazi na negodovanje članova partije koji su na liniji, njima je odvratno snishodljivo ponašanje prema bogatim strancima sa sjevera. „Ti si sramota za Kubu!“, dovikuju prosjaku koji se želi domoći pokojeg vrlo traženog „inozemnog pesosa“. Siromaštvo je još uvijek tabu-tema na Kubi.

Havana obavlja pripreme za veći broj posjetitelja. Kada američke zrakoplovne kompanije na svoje popise destinacija koje nude stave i Havanu i kada trajekti počnu redovito stizati s američke obale dodatno će se povećati broj američkih turista. Istovremeno, na gradilištima u Havani se radi i noću. Grade se novi hoteli za zahtjevne Amerikance.

Hotel Manzana u strogom centru grada bi zahvaljujući povijesnoj fasadi uskoro mogao postati jedan od brendova. Pri dolasku u zemlju stranci razmjenjuju svoj novac za posebnu verziju kubanske valute, čiji kurs se bitno razlikuje od novca koji svakodnevno upotrebljavaju Kubanci. Zahvaljujući turistima zemlja popunjava svoje devizne rezerve. Osim toga, Kuba je dopustila privatnu turističku ponudu, što je već dalo impresivne rezultate. Mrski američki dolar i njegovi posjednici omogućili su ovaj razvoj.

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram