Nakon promjene vlasti u Ateni stalno se najavljuju „presudni trenuci“ za ostanak Grčke u eurozoni. Europa nikada nije bila tako blizu Grexitu. No postoji pet jakih razloga zašto do toga ipak neće doći, tvrdi Max Hofmann za Deutsche Welle

1. To nije tako jednostavno

Prethodnih mjeseci stalno se ponavljalo: ako Grci ne plate jednu mjesečnu ratu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), onda su službeno bankrotirali. Banke će se zatvoriti, pokrenut će se neizbježni automatizam. Međutim, to ne ide tako. Direktorica MMF-a Lagarde neće odmah proglasiti platežnu nesposobnost Grčke. Tako nešto se mora formalno potvrditi, a to traje nekoliko dana. Čak i poslije toga, MMF ima još političkog manevarskog prostora ako Grci obećaju poboljšanje. Dakle, Grčka ne može „slučajno“ iskliznuti iz monetarne unije, institucije nisu toliko nemoćne.

2. Grčko odustajanje od eura nije neizostavno jeftinije

Što bi se dogodilo poslije grčkog izlaska iz eurozone? Postoji već dobro poznata opasnost od prenošenja zaraze. Špekulanti bi mogli pokušati dovesti do bankrota Italije i Portugala. Europska unija je spremnija za takve slučajeve nego prije nekoliko godina, ali u Bruxellesu nitko nije spreman isključiti tu mogućnost.

Europska unija bi u svakom slučaju morala pomagati Grčkoj i poslije njenog napuštanja eurozone. Naime, taj korak bi doveo do potpunog sloma grčke ekonomije. Svejedno je da li bi onda Grčka bila članica Europske unije ili ne, Bruxelles bi morao pomoći. To ne bi bilo mnogo jeftinije od ostanka Grčke u eurozoni.

3. Geopolitička besmislica

Već sada je Grčka dio nestabilnog Balkana, tradicionalni prijatelj Rusije i vrata za izbjeglice iz Sredozemlja. Žele li ostale članice Europske unije zaista potisnuti takvu zemlju u izolaciju s nesagledivim geopolitičkim posljedicama? Već u izboru riječi u posljednjih nekoliko dana čuje se da su brojni europski političari počeli obrazlagati pomoć Grčkoj geopolitički, a ne više ekonomski.

4. Tsipras je napokon shvatio

U Bruxellesu postoje ozbiljne analize da je samit loše raspoloženih ministara financija u Rigi bio prekretnica. Grčki premijer Tsipras je shvatio da u toj partiji pokera više nema nijednog asa u rukavu, pa je zamijenio svog glavnog pregovarača. Očito će Trojka sada pregovarati s ljudima koji se razumiju u svoj posao i ne sanjaju ideološke snove.

5. Unija je unija

Ako Grčka istupi, monetarna unija više neće biti pravi savez. Psihološki gledano, odavala bi više dojam zone fiksnih monetarnih tečajeva. Primjetno bi oslabila motivacija za jače ekonomsko ali i političko povezivanje. Time bi europska ideja pretrpjela težak udarac. Veliki igrači u Europskoj uniji će učiniti sve da to spriječe.