Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2015

Italija grca u krizi: U posljednjih pet godina ključ u bravu stavilo 500.000 tvrtki

Talijansko gospodarstvo već je treću godinu u recesiji i među najtromijima je u eurozoni. Lani je zabilježilo pad od 0,3 posto, nezaposlenih je oko 13 posto, dok javni dug iznosi 130 posto BDP-a. Matteo Renzi, dosad najmlađi talijanski premijer, počeo je provoditi reforme. Smanjivanjem poreza planira namaknuti 18 milijardi eura i tako potaknuti gospodarstvo, a namjerava provesti i reformu tržišta rada...

Italija stenje pod teretom gospodarskih problema i financijskih obveza. U posljednjih pet godina propalo je 500.000 tvrtki. Mnogi za teško stanje optužuju političare jer nisu znali voditi državu i previše su rasipali javni novac. Vlada spas vidi u provedbi oštrih mjera štednje i reformama kojima bi se posrnulo gospodarstvo izvuklo iz krize. Premijer Renzi počeo je provoditi reformu tržišta rada. Novim zakonom o radu tvrtke će moći lakše zaposliti, ali i otpustiti radnike. Talijani se tomu protive.

Posljedice krize osjećaju se u cijeloj zemlji. Talijani tvrde od njezina početka da su se plaće gotovo prepolovile, a cijene drastično porasle. No postoji veliki problem koji nagriza društvo - korupcija. U Italiji, prema statistici, na korupciju godišnje otpada više od 80 milijardi eura. Zamislimo li da javna potrošnja iznosi oko 800 milijardi eura, a da se 10 posto odnosi na korupciju, to znači da se velik novac odlijeva u nečije ruke, ističe Roberto Piccinini iz Zaklade za borbu protiv korupcije u javnom sektoru - LAB PA, javlja HRT.hr.

Prije svega treba se promijeniti društvo, mentalitet. Da bi se zemlja oporavila, potrebno je početi od pojedinca koji mora promijeniti navike i naučiti štedjeti, smatra Maurizio Compagnone, politički analitičar RAI-ja.

Sami Talijani ne mire se sa štednjom. Kažu da se problemi u gospodarstvu vuku već 30-ak godina te da su rezultat loše politike i korupcije. Sada se ne slažu da račun za njih plaća samo srednji sloj.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram