Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2015

Kinezi u Međimurju traže prilike za ulaganje

-Međimurski župan Matija Posavec primio je u srijedu delegaciju kineske pokrajine Guangdong s kojom je, među ostalim, obišao Poslovni park Međimurje te Life Class Terme Sveti Martin. Kineska delegacija zainetresirana je za područje turizma, investiranja u gospodarske zone te brodogradnju...

„U dosadašnjoj suradnji, na kinesko smo tržište plasirali naša kvalitetna vina, otvorili tvrtkama tržište Kine, sve više izvozimo, a usporedno smanjujemo uvoz iz Kine. Danas je ovdje delegacija jedne od bogatijih i razvijenijih tamošnjih pokrajina koja broji više od 100 milijuna stanovnika, a takvu priliku i izazov treba iskoristiti“, rekao je župan Posavec tijekom sastanka u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje uz zamjenicu župana Sandru Herman, gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, privremenog pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i direktoricu REDEA-e – Regionalne razvojne agencije Međimurje Sandru Polanec Marinović.

„Sve pozitivno što smo čuli od onih koji su stupili u kontakt s Međimurskom županijom te već pokrenuli suradnju, svojim smo dolaskom samo potvrdili. Želja nam je izraditi jednu platformu za gospodarsku i turističku suradnju, posebice preko Veleposlanstva Kine u RH i Veleposlanice koja ovaj kraj iznimno cijeni, jer ključ je u povezivanju, posebice ovako sličnih krajeva, marljivih, točnih i uspješnih“, rekao je Fu Lang, čelni čovjek vanjskih poslova pokrajine Guangdong i napomenuo kako je kineskim tvrtkama cilj ulaganje i suradnja sa zemljama u Jugoistočnoj Europi, a Međimurje u tim okvirima za njih predstavlja prava vrata prema tržištu EU.

Kako je hrvatski uvoz iz Kine i dalje 10 puta veći od izvoza robe u Kinu, međimurski župan smatra kako je upravo na kraju koji duplo više izvozi nego uvozi, da to promijeni. Potvrđeno je to i na radnom sastanku u LifeClass Termama Sveti Martin, na kojem su načelnik Općine Franjo Makovec i direktor Termi Dan Vidošević, predstavili tamošnji gospodarski potencijal, s naglaskom na ulaganja u turizam. „Hrvatska Kini predstavlja novo tržište i novi potencijal, a Međimurje je pritom za njih još neotkriven biser zbog prednosti koje imamo prema ostatku Hrvatske. Posebice geografskih, prirodne ljepote, znamenitostima ili pak termomineralnu vodu“, objasnio je direktor Vidošević.

„Iako je ovo prvi kontakt s kineskim ulagačima u općini, mi već bilježimo pojačan interes za područje Svetog Martina na Muri, a ova delegacija samo je točka na i našim tendencijama da se investira u našu gospodarsku zonu te ostvare novi poticaji i ulaganja“, dodao je načelnik Makovec i pohvalio se najnovijim investicijama u zoni među kojima najvažnija izgradnja hale pogona za izgradnju dijelova za jahte. Treba nuditi i zdravstveni turizam, što je potvrdio Chen Dacan, ravnatelj Instituta za kinesku medicinu koji je u 2014. godini u pet bolnica zaprimio 7 milijuna pacijenata, kazao je kako ovdje treba nuditi zdravstveni turizam, a rješenje vidi u uvođenju tradicionalne kineske medicine kao sastavnog dijela ponude Termi.

Lin Lan, načelnica Zavoda za vanjsku politiku u gradu Shaoguan objasnila je kako upravo lokalne vlasti imaju važnu ulogu u komunikaciji između država, uz poslovne razmjene i uspostavljanje potrebnih kontakata. Na tu je temu delegacija već održala sastanke s nekim europskim zemljama, a međimursku delegaciju pozvala da uzvrati posjetom krajem 2015. godine kada će se tamo organizirati i promocija Međimurja. Radi se o regiji 300 kilometara udaljenoj od Hong Konga, 25 puta većoj od Republike Hrvatske, 80 puta većoj od same Međimurske županije, čiji uvoz i izvoz čine četvrtinu Kine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram