Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2015

Bez puno "akcije" na međunarodnim tržištima

Većina stranih tržišta bila je zatvorena tako da je prošlotjedni petak bio prilično miran. Jedine važne objave koja su investitore držale napetima dolazile su s američkog tržišta rada...

Očekivali su objavu dva vrlo važna pokazatelja, onaj o zaposlenosti i stopi nezaposlenosti. Pri tome je podatak o zaposlenosti izašao ispod očekivanja odnosno pokazao je da je zaposlenost rasla po najnižoj stopi od prosinca 2013. godine dok je stopa nezaposlenosti ostala na 5,5%. Dvogodišnje i desetogodišnje američke obveznice zabilježile su pri tome značajan rast prinosa. Iako je reakcija tržišta bila snažnija od očekivanja smatramo da će Fed davati veći značaj niskoj stopi nezaposlenosti te rastu plaća kada će razmatrati podizanje kamatnih stopa, objavljuju RBA analitičari.

Kao što već znamo QE (otkup državnih obveznica od strane ESB-a) je spustio prinose europskih obveznica na rekordno niske razine. Cijene europskih obveznica su protekli tjedan rasle zbog QE, koji je omogućio zemljama iz eurozone nova zaduženja po vrlo niskim prinosima, tako je Francuska izdala nova izdanja uz desetogodišnju obveznicu po prinosu od 0,46%, dok je njemačka desetogodišnja obveznica ponovno postavila rekordno nizak prinos u srijedu od 0,151%. Prinos na UK Gilt je prošli tjedan porastao za 5 bb, odnosno na 1,59%.

Prinosi na hrvatske eurobondove su ostali nepromijenjeni sukladno zatvorenim tržištima i vrlo malom broju banaka koje su kotirale naše strane obveznice, stoji u priopćenju analitičara Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram