Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2015

Saxo Bank: Globalna ekonomija nalikuje modelu komunističkih planiranih ekonomija

Saxo Banka objavila je predviđanja za drugi kvartal ove godine i upozorava ulagače da se približava kraj postojećeg ciklusa u, kako navode, modelu planirane ekonomije u proteklih osam godina...

Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke, i dalje vidi globalnu ekonomiju u drugom kvartalu kao sumorno okruženje te da je postojeći ciklus "dok ide, ide" pri kraju. Vjeruje da su središnje banke i donositelji odluka kupovali vrijeme upumpavanjem imovine na tržište, s kamatama od nula posto i otkupom državnih obveznica. Na taj način prisiljavali su ulagače na rizike jer nisu imali drugog izbora, a tvrtke da povećavaju cijene dionica sa značajnim otkupima, vrlo često s jeftino posuđenim novcem, priopćili su iz Saxo Banke.

"Prema političkoj i ekonomskoj strukturu, globalno je tržište danas bliže Sovjetskom savezu iz 1989. nego onom koje karakterizira slobodno tržište roba i kapitala. Nesposobnost da usmjeri stvarni novac u realnu ekonomiju i dalje je glavni problem i rješenje ekonomske dileme. Potez Europske središnje banke prema negativnim stopama u 2014. mogao bi biti katalizator promjene, pogotovo jer se s gotovo 35 posto europskih državnih obveznica trguje s negativnim prinosima. Logičan zaključak trebao bi biti da gospodarski sustav koji ne alocira kapital prema najvišem graničnom trošku kapitala i koji nastavlja podržavati jedan posto nasuprot 99 posto na kraju mora obići puni krug i vratiti se na točku gdje će očekivani povrat svega ponovo biti nula.“, smatra Jakobsen.

Urušavanje cijene nafte u proteklih šest mjeseci zapanjilo je globalno tržište, a tek će se vidjeti hoće li doći do pada i do 50 posto, kaže Ole Hansen, rukovoditelj strategije za Robe. Fokus drugog kvartala bit će na uspostavljanju balansa ponude i potražnje za 'crno zlato'.

Saxo Banka očekuje da će cijena zlata i dalje ovisiti o dolaru, obveznicama SAD-a i terminu kada će Fed krenuti s povećanjem kamatnih stopa, bez pozitivnog učinka na cijenu. Vjetar u leđa s obzirom na niske cijene energenata, slab euro i općenito bolji rezultat gospodarstava te rast u euro zoni do 1,5 posto.

"Za SAD i dalje predviđam rast od oko tri posto dok za Kinu mislim da će rasti ispod postojećeg tržišnog konsenzusa od 6,7 posto", kaže Mads Koefoed, rukovoditelj strategije za makro tržište u Saxo Banci. "Puno je događaja u drugom kvartalu koji samo čekaju povećati volatilnost na tržištu. Grci se ponovno mogu naći pred zidom krajem lipnja, a u SAD-u se pripremaju za rast kamata, prvi put nakon 2004., pri čemu su lipanj i rujan najizgledniji termini", dodaje Koefoed.

Izvor: Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram