Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2014

Optimistične prognoze za nastavak oporavka globalnog gospodarstva

Svjetsko gospodarstvo vjerojatno će i dalje bilježiti slab rast aktivnosti budući da usporavanje u zemljama u nastajanju prigušuje rast u Europi i Sjedinjenim Državama, upozorila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)...

Jednokratni čimbenici kao što su oštra zima u Sjevernoj Americi i blokada rada državne uprave u SAD-u signaliziraju "da će rast u velikim razvijenim gospodarstvima u prvoj polovici 2014. biti nešto sporiji nego u drugoj polovici 2013.", procjenjuje OECD u ažuriranim prognozama.

Usprkos tome, dominantni je trend za ta gospodarstva i dalje jačanje rasta, ističu u toj međunarodnoj organizaciji.

Istodobno, gospodarstva u nastajanju, koja sada čine više od polovice svjetskog gospodarstva, "bilježe zamjetno posustajanje aktivnosti". Ako se takav trend nastavi, to će "vjerojatno značiti da će globalni rast u kratkom roku ostati tek umjeren", smatraju u OECD-u.

Oporavak u SAD-u "relativno je učvršćen", suprotno onome što se očekuje u Europskoj uniji i Japanu, gdje OECD poziva na dodatne monetarne poticaje. Iako se čini da se aktivnosti u EU poboljšavaju, "oporavak je nastupio kasnije i sporiji je nego u ostalim velikim gospodarstvima", primjećuju u OECD-u.

U studenom prošle godine OECD je prognozirao da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 3,6 posto, nakon procijenjenih 2,7 posto u 2013.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram