Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2015

The Economist u Splitu: Razgovaralo se o EU, regiji, konkurentnosti...

"Potrebna je stvarna politička volja i odlučnost da bi političke, gospodarske i poslovne integracije postale katalizator gospodarskog rasta", rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar otvarajući konferenciju The Economista koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj, u Splitu, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore...

Urednik časopisa Economist John Peet osvrnuo se na šest godina recesije u Hrvatskoj te na globalnu situaciju, probleme s grčkom vladom, situacijom oko Rusije i Ukrajine, čija posljedica je takva da južne države puno teže provode reforme od sjevernih.

Moguća rješenja i katalizatore rasta analizirali su prisutni stručnjaci iz desetak zemalja JI Europe.

"Najugledniji svjetski časopis iz područja ekonomije The Economist ima snažan utjecaj na gospodarska, ali i politička kretanja, posebice u Europi. To što se konferencija održava po prvi puta u Hrvatskoj, od iznimnog je značenja i daje jasnu poruku i priliku za jačanje svoje pozicije u regiji", rekao je tom prigodom Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, ekonomske analize i poslovne informacije HGK te dodao kako u uvjetima članstva u EU Hrvatska ima jedinstvenu prigodu osnažiti svoje gospodarstvo, repozicionirati se u novim okolnostima i biti ujedno i produžena ruka EU-a u širenju stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Europe koji je tek započeo integracijski proces koji je Hrvatska uspješno završila ulaskom u EU.

Odabir Hrvatske jasna je poruka na koga se računa i da je riječ o prigodi koja se ne smije propustiti – dodao je Savić i naglasio kako treba biti oprezan kada je riječ o načinu na koji će se pristupiti regiji. Iako je riječ o zemljama koje su geografski blizu, prema pokazateljima Svjetske banke, te zemlje imaju dramatično različite prakse poslovanja i zakonodavna rješenja.

Savić je kao prioritet u državama središnje i istočne Europe istaknuo nužnost snažnijeg iskorištavanja EU fondova. Proračun za EU u razdoblju 2014. -2020. iznosi 960 milijardi eura od čega je 325 milijardi eura rezervirano za distribuciju po državama za poticanje razvoja.

Hrvatskoj je u tom razdoblju na raspolaganju 8, 6 milijardi eura koje bi se prvenstveno trebale usmjeriti ponajviše u financiranje ukupnih javnih investicija.

Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora istaknula je konkurentnost kao jedini ključ uspjeha na jugoistoku Europe. – Agrokor je uspio jer se dugo pripremao, investirao u znanje svojih djelatnika i trenirao ih da se natječu s najboljima. Razvili smo snažne brendove i primjenjivali najviše standarde u poslovanju što je rezultiralo da gubitkom tržišta CEFTA-e jedini nismo imali financijske gubitke, iako politička situacija nije bila podupirajuća.

–Znanje nam je omogućilo da se natječemo s najvećima.

Konferencija je okupila 300-tinjak stručnjaka iz poslovnog i gospodarsko-političkog područja zemalja JIE.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram