Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2015

Zdravstveni turizam sjajna prilika za produljenje turističke sezone

„Zdravstveni je turizam najbrže rastuća grana turizma u svijetu i to s godišnjim rastom između 15% i 20%. Europa, kao najveće tržište, prihode od ovog vida turizma povećala je u odnosu na 2007. godinu za čak 62%. U Hrvatskoj je riječ o tržištu koje trenutno zapošljava oko 10.000 osoba, a prihod od zdravstvenih usluga, i to bez smještaja i prateće potrošnje, iznosi oko 300 milijuna eura prihoda. Iako se na prvu čini mnogo, prema slobodnim, ali posve realnim procjenama, radi se o tržištu koje bi vrlo brzo moglo doseći prihode veće od milijardu eura“, rekao je potpredsjednik HGK Ivan Škorić na otvorenju 5. HTI Konferencije industrije zdravstvenog turizma koja se održava u Krapinskim Toplicama od 12. do 14. ožujka...

Imajući u vidu važnost razvoja zdravstvenog turizma pokroviteljstvo konferencije prihvatila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

„Uzimajući u obzir da je sezonalnost najveća boljka hrvatskoga turizma, svjesni smo kako upravo zdravstveni turizam može biti i je alat kojim se sezonalnost može smanjiti“, rekao je savjetnik ministra turizma Ivo Bašić. Dodao je kako je ministarstvo prepoznalo značaj zdravstvenog turizma koji je i u Strategiji do 2020.g. postavljen na visoko treće mjesto, no istaknuo je kako su ključni faktori uspjeha; stručni kadrovi, kvalitetna i moderna oprema, znanje kako prepoznati potrebe gosta i kontinuiranost kvalitete usluga.

Savjetnica ministra zdravlja Ladislava Čelar rekla je kako je zdravstveni turizam komparativna djelatnost koja dobro organizirana utječe na kvalitetu življenja i gospodarstva u cjelini, a istaknula je i važnost certificiranja koja kod gostiju stvara povjerenje.

Član Saborskog odbora za turizam Sabora RH Goran Beus Richembergh za kraj je istaknuo kako je Odbor donio 16 preporuka za napredak i daljnji razvoj zdravstvenog problema, no i detektirao probleme među kojima se ističe nesklad postojećih zakonskih propisa što pak dovodi do stvaranja institucionalnih prepreka.

Također, potrebno je otvoriti prostor za ulaganja i daljnji razvoj odnosno dati vjetar u leđa kontinentalnom turizmu. Naglasio je i kako su zajednički nastup i sinergijsko djelovanje preduvjet za napredak.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram