Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2015

Podravka najizgledniji kupac slovenskog Žita

Podravka je najzainteresiranija za kupnju slovenske slovenske pekarsko-konditorska skupine Žito, čijih 51,55 posto dionica prodaje konzorcij vlasnika okupljen oko Slovenskog državnog holdinga (SDH), piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik", pozivajući se na svoje izvore...

Osim Podravke, u najuži izbor za kupnju ušli su još slovenska tvrtka Don-Don i francuski investicijski fond Ardian, no za Žito najviše zanimanja pokazuje upravo Podravka, koja vrijednost cijele slovenske skupine procjenjuje na 60-ak milijuna eura, navodi slovenski list.

"Dnevnik" međutim podsjeća da se paralelno s prodajom Žita odvija i s njime povezani proces prodaje Mercatorove "Pekarne Grosuplje", gdje se Žito pojavljuje kao potencijalni kupac. U Mercatoru navode da će proces prodaje vjerojatno biti završen u drugom tromjesečju ove godine.

Od ishoda tog procesa ovisna je i konačna vrijednost Žita, koje se za kupnju najveće slovenske pekare s godišnjim prihodima od 25 milijuna eura natječe u konkurenciji sa Din-Donom, obiteljskom tvrtkom poduzetnika Aleša Mozetiča i Čakovečkim mlinovima Stjepana Varge, navodi list.

Ako bi naime Žito uspjelo kupiti Pekarnu Grosuplje, koja ima višegodišnji ugovor s Mercatorom i ostvaruje godišnju dobit od 5 milijuna eura, onda bi se i vrijednost Žita znatno povećala, a potencijalni kupci, među njima i Podravka, morali bi ponuditi više od 60 milijuna eura za sve dionice te tvrtke, navodi list.

Sadašnje burzovna vrijednost Žita prelazi 40 milijuna eura, no tvrtka ima i 15 milijuna eura financijskih obveza, a konzorcij vlasnika uz strateškog investitora koji bi bio spreman ulagati u razvoj firme želi postići cijenu s premijom.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram