Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2015

Jesmo li dobili novu bankarsku "aferu svih afera"?

Bankarski svijet pogodila je nova afera, koja se procjenjuje na više od 100 milijardi dolara. Najveća britanska banka HSBC priznala je da je njezina švicarska podružnica pomagala bogatim klijentima pri milijunskim utajama poreza...

Dokumente o tome objavio je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, a njih je 2007. godine ukrao računalni stručnjak koji je radio za HSBC u Ženevi. Sadržavaju podatke o više od sto tisuća klijenata švicarske podružnice te banke iz cijelog svijeta i pokazuju da su bankari pomagali klijentima u izbjegavanju plaćanja poreza te nudili ugovore kako bi porezne varalice izbjegli zakon.

Banka je sada suočena s kaznenim istragama u SAD-u, Francuskoj, Belgiji i Argentini, a HSBC ističe da surađuje s nadležnim tijelima, prenosi HRT.hr.

A nered je velik. Samo iz Hrvatske, koja je tek 128. na popisu više od 200 zemalja, u banku su uplaćena 33,2 milijuna dolara. U svijetu je utajeno više od 120 milijardi. Iz banke su poručili da je riječ o privatnoj podružnici u Švicarskoj, koja je poslovala prema donekle nižim standardima, što je poslije promijenjeno.

Drugim riječima, nećemo više - časna riječ, komentiraju s HRT-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram