Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2015

IKEA izvukla Hrvatsku iz recesije?

Iako prevladavaju očekivanja da će ekonomija u posljednjem kvartalu prošle godine u najboljem slučaju stagnirati, mogu se čuti i razmišljanja da bi BDP ovaj put mogao i izroniti iznad nule...

Za povoljnija kretanja u industriji, koja je nakon pet godina uzastopng pada lani porasla 1,3 posto, pri čemu u prosincu čak 5,3 posto, analitičari RBA su zaključili da će u posljednjem tromjesečju imati "pozitivan utjecaj na kretanja BDP-a".

Dok analitičari još uvijek oprezno govore o mogućnosti rasti BDP-a, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, naravno, nema nikakvih dvojbi. Rast industrijske proizvodnje on je doživio kao "krunu pozitivnog trenda" u prošloj godini i bit će "poticaj za konačni izlazak Hrvatske iz šestogodišnje recesije u 2015. godini", piše Jutarnji.

Osim industrije, pozitivne pomake bilježi i trgovina koja prema podacima DZS-a lagano raste četiri mjeseca zaredom. Pritom je u studenom realno povećana za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. S obzirom na pad zaposlenosti i činjenicu da kućanstva raspolažu sa sve manje novca, lagani rast potrošnje od ljeta ugodno je iznenađenje. Razlozi tome, smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, mogli bi biti pojeftinjenje nafte i hrane, što malo rasterećuje kućne budžete, kao i prodaja motornih vozila koja se povezuje s javnim sektorom. No najveći značaj u povećanju potrošnje mogao bi imati "Ikea efekt".

"S dolaskom jednog velikog trgovačkog lanca dogodila se određena supstitucija, što znači da kupci iz Hrvatske više ne odlaze po namještaj u Austriju. Osim toga, sada u Hrvatsku dolaze kupci iz susjednih zemalja", objašnjava Stojić u razgovoru za Jutarnji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram