Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2015

Novoizabranog grčkog "Robina Hooda" čekaju veliki izazovi

„Niti ćemo provocirati raskid s partnerima, niti ćemo nastaviti politiku bezuvjetnog potčinjavanja“, rekao je pred ponoć uvjerljivi pobjednik prijevremenih izbora Aleksis Tsipras...

Njegov ljevičarski savez Syriza, koji je do prije nekoliko godina bio marginalna pojava, zbog priljeva mnogih birača nezadovoljnih aktualnom vlašću postao je nova narodna stranka. Karizmatski narodni tribun Tsipras, koji još nikada nije bio na vlasti, našao se u najtežoj fazi svoje političke karijere: kao pobjednik izbora i velika nada većine građana, on sada mora svoju retoriku uperenu protiv mjera štednje pretočiti u praktičnu politiku.

To neće biti laka zadaća za grčkoga Robina Hooda. Njegova zemlja je još uvijek ovisna o novčanim infuzijama omražene Trojke – Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Komisije EU-a. Pokušaj refinanciranja države preko tržišta je prije nekoliko mjeseci neslavno propao. Drugim riječima: Syriza na vlasti ne smije riskirati prekid suradnje s međunarodnim partnerima, jer bi to moglo imati fatalne posljedice. Ona će tražiti pregovore s ciljem da se dogovori novi otpis dugova. U protivnom, neće moći ispuniti obećanja koja je dala napaćenim građanima.

Jer, i u petoj godini poslije faktičnog bankrota, i pored razapetih financijskih štitova, Grčka se još uvijek nalazi na klimavim nogama. Uspjesi kao što su bili povećanje proizvodnje 2014., proračunski suficit i turistički boom ne smiju nam odvratiti pozornost od činjenice da je grčko gospodarstvo posljednjih godina izgubilo petinu svog volumena. Nezaposlenost je još uvijek ogromna, čitavi slojevi stanovništva su gurnuti u siromaštvo loše osmišljenim mjerama štednje ili suludim porezima. Moglo bi se reći da Grčka prolazi kroz zakašnjelu i nesustavnu modernizaciju s enormnim socijalnim troškovima.

Stupovi koalicijske vlade su posljednjih godina uvijek bili konzervativna Nova demokracija poraženog premijera Antonisa Samarasa i socijaldemokratski PASOK. To su stranke koje su odgovorne za korupciju i propast u posljednjim desetljećima. Birači su ih za to kaznili. Sada Syriza obećava da će suzbiti korupciju, goniti utaje poreza i sanirati javni sektor. To su zadaće koje u Grčkoj predstavljaju Sizifov posao. Ova svježa i neiskusna politička snaga namjerava razmrsiti Gordijski čvor. I za Grčku i za Europu bi bilo dobro kada partneri u Bruxellesu, pa i drugdje, sada ne bi provocirali sukob s novom vlašću u Ateni.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram