Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2015

Građani i dalje neskloni većoj potrošnji

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni depoziti poslovnih banaka (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem studenog iznosili su 246,1 mlrd kuna što je za 453 milijuna kuna manje u odnosu na prethodni mjesec...

Premda su zabilježili blagi pad od -0,2% na mjesečnoj razini, ukupni depoziti u studenom su na godišnjoj razini zabilježili solidan rast od 3,9%. Također, u usporedbi s koncem 2013. godine, porasli su za 8,6 mlrd kuna ili 3,6%.

Najveći doprinos smanjenju ukupnih štednih i oročenih depozita na mjesečnoj razini došao je od pada depozita nefinancijskih trgovačkih društava (čiji su depoziti u odnosu na listopad niži za 635 milijuna kuna) zatim od pada depozita stanovništva koji su krajem studenog bili na razini od 167,3 milijardi kuna što je 290 milijuna kuna manje u odnosu na prethodni mjesec (-0,2%). Ipak, na razini godine, i sektor poduzeća i sektor stanovništva u studenom su zabilježili porast svojih depozita za 2,7% odnosno 2,0%. Moguće je da se jedan dio depozita ovih dvaju sektora na mjesečnoj razini pretočio u tekuću potrošnju i/ili plaćanje dospjelih obveza, no njihov rast na godišnjoj razini upućuje na to da visoka razina potrošačkog pesimizma uz prisutne neizvjesnosti na tržištu rada i dalje podržavaju preferiranu sklonost štednji. Krajem promatranog mjeseca udio depozita stanovništva u ukupnim oročenim i štednim depozitima iznosio je visokih 82,2% dok je udio depozita poduzeća zadržao drugo mjesto s udjelom od oko 13%.

U studenom je zabilježeno povećanje depozita pomoćnih financijskih institucija koji su dosegnuli razinu od 1,2 milijarde kuna što je 57,6% više u odnosu na prethodni mjesec (+18,7% više na godišnjoj razini). Također, porasli su i depoziti društava za osiguranje i mirovinskih fondova koji su krajem studenog iznosili 4,4 milijarde kuna (rast od 8% i 63,5% na mjesečnog odnosno godišnjoj razini). Obzirom da ova dva sektora čine manje od 3% ukupnih štednih i oročenih depozita, njihov snažan dvoznamenkasti rast ipak nema značajnijeg utjecaja na kretanje ukupne visine depozita.

S druge strane, pozitivan utjecaj na visinu ukupnih štednih i oročenih depozita svakako je imao rast tečaja EUR/HRK koji je u promatranom mjesecu zabilježio rast od 0,6% godišnje. Obzirom da u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita devizni depoziti čine preko 78%, ovakvo kretanje tečaja pozitivno je pridonijelo rastu ukupnih depozita iskazanih u domaćoj valuti, javljaju RBA analitičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram