Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2015

Kina očekuje "umjereniji" gospodarski rast u 2015. godini

I dok banke i ekonomski stručnjaci očekuju objavljivanje kineskih gospodarskih podataka krajem siječnja, mnogi predviđaju sporiji, ali kvalitetniji rast u 2015. za drugo po veličini svjesko gospodarstvo. Najnoviji izvještaj predviđa da će se kineski bruto domaći proizvod (BDP) u 2015. smanjiti na 7,1 posto u odnosu na očekivanih 7,3 posto iz 2014...

Umjerenija stopa sa stabilnijim pokretačima rasta je pozdravljena kao "novo normalno" za kinesko gospodarstvo.

U trećem tromjesečju 2014., rast je pao na niskih 7,3 posto, stopa koja nije zabilježena od svjetske financijske krize 2008./2009., što je uzrokovano sporim rastom prodaje stanova, smanjivanje domaće potražnje i nestabilnim izvozom.

Banke temelje svoja predviđanja na trendovima iz 2014., s rastom u proizvodnji električne energije, cementa i čelika - za koje se smatra da su pouzdani pokazatelji industrijske proizvodnje i fiksnih ulaganja u imovinu - koji će pasti prosječnih 8 postotnih bodova.

Predviđanja su u skladu s podacima kineske središnje banke, Narodne banke Kine (NBK) koja predviđaju da će se u 2015. rast "umjereno usporiti" na 7,1 posto.

U radnom dokumentu iz prosinca, središnja banka je procijenila rast BDP u 2014. na 7,4 posto.

Prema istraživačkoj skupini koju vodi Ma Jun, glavni ekonomist istraživačkog ureda NBK-a, rast fiksnih ulaganja u imovinu će iznositi 12,8 posto u 2015., što je manje od očekivanog povećanja od 15,5 posto u 2014., uzrokovano sporijim ulaganjima u sektor nekretnina.

Sektor nekretnina je bio važan pokretač rasta Kine u posljednjem desetljeću, zbog povećanja cijena stanova i ubrzane izgradnje novih stanova diljem zemlje.

Nakon dvostrukih znamenki tijekom većeg dijela 2013., cijene stanova su krajem godine počele padati. Pad se nastavio tijekom 2014. te proširio na većinu većih gradova. Ulaganje u nekretnine, koje utječe na više od 40 industrija, također je doživjelo usporavanje.

Predviđanja od 7,1 posto su više ili manje u skladu s podacima vladinih stručnjaka, Kineske akademije društvenih znanosti (KADZ), koji u 2015. očekuju pad gospodarskog rasta na 7 posto.

KADZ umjerenija predviđanja pripisuje državnoj vanjskoj potražnji koja će se značajno promijeniti, ulaganjima koja se vjerojatno neće ubrzati zbog preopterećenosti, slabijim inovacijskim sposobnostima i velikim viškovima na tržištu nekretnina te stabilizaciji potrošnje.

Kineska korporacija za međunarodni kapital (CICC, eng.), najveća investicijska banka u zemlji, iznijela je manje pesimističnu sliku gospodarstva u 2015., tvrdeći da će država moći ostvariti rast od 7,3 posto.

Investicijska banka tvrdi da će se monetarne i stambene tržišne politike postupno mijenjati iz "relativno čvrstog" u "slobodno i normalno", a fiskalna politika će ostati proaktivna.

Osim toga, sektor nekretnina će vjerojatno osjetiti manji utjecaj gospodarskog rasta u 2015. Očekuje se da će taj sektor smanjiti BDP za 0,3 postotna boda, usporedno s jednim postotnim bodom u 2014.

Bio on 7,0 posto, 7,1 posto ili 7,3 posto, stopa rasta će biti sporija od prosjeka u posljednjih 35 godina.

Između 1978. i 2013., godišnja stopa rasta kineskog gospodarstva je u prosjeku iznosila do 10 posto, a između 2003. i 2007. bila je više od 11,5 posto.

Umjesto tog "starog normalnog" gospodarskog rasta s velikom brzinom i oslanjanja na investicije, izvoz i resurse, drugo najveće gospodarstvo teži promjeni smjera kako bi se usvojilo "novo normalno" sporijeg rasta, više kvalitete i inovacija.

Na Središnjoj gospodarskoj radnoj konferenciji u prosincu, kineski čelnici su odlučili usvojiti "proaktivnu fiskalnu politiku koja bi trebala biti jača i odlučnija monetarna politika, koja bi se više trebala usredotočiti na ostvarivanje dobru ravnotežu između čvrstog i slabijeg.".

Očekuje se kako će Kina postaviti najniži cilj rasta od 7 posto u 2015., usporedo sa 7,5 u 2014., tvrdeći da "postizanje ovoga neće biti lako zbog rastućih izazova i slabljenja tržišta rada, dezinflacijski pritisaka i relativno visokih kamatnih stopa.".

Na konferenciji nije postavljen cilj za 2015., ali je rečeno kako će vlasti biti "odgovorne" u postavljanju takvih ciljeva.

Kineski tvorci politika su u potpunosti svjesni izazova, rekavši na konferenciji da se gospodarstvo još uvijek suočava s mnogim izazovima i "relativno velikim" pritiscima pada kao što su povećanje teškoća za tvrtke i pojava gospodarskih rizika.

Međutim, vodstvo je uvjereno da Kina može ostvariti svoje društvene i gospodarske ciljeve u 2014. "relativno dobro" te vjeruju da se usporavanje rasta cijena isplati zbog uravnoteženog i održivog gospodarskog rasta.

Očekuje se da će potrošnja u idućoj godini činiti 50,9 posto BDP-a, što je za 0,9 postotnih bodova više u odnosu na prošlu godinu; ulaganje će činit 46,8 posto gospodarskog rasta, što je manje za 0,9 postotnih bodova; dok će izvoz čini 2,3 posto, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram