Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2014

Velika Britanija do 2030. godine postaje najmoćnije europsko gospodarstvo

Velika Britanija do 2030. godine će nadmašiti Njemačku i postati prva gospodarska sila Europe, pokazali su rezultati analize 30 najsnažnijih gospodarstava na svijetu...

Prema podacima iz istraživanja koje je proveo londonski Centar za gospodarska i poslovna istraživanja (CEBR), "smanjivanje broja stanovnika i vjerojatna slabost eura" mogli bi otežati put Njemačkoj da zadrži sadašnju razinu uspjeha.

CEBR kao čimbenik navodi i rast britanskog gospodarstva, koje je preteklo francusko i postalo peto po snazi gospodarstvo svijeta 2014.

Rast indijskog BDP-a doima se "nezaustavljivim", naveo je CEBR, ocjenjujući da će tamošnje gospodarstvo do 2024. biti treće najjače na svijetu.

Po analizi, kinesko bi gospodarstvo 2025. trebalo zamijeniti američko na vodećoj poziciji u svijetu.

Do 2030. golemi skok sa sadašnjeg 15. mjesta trebala bi napraviti Južna Koreja, čije bi gospodarstvo, po procjeni CEBR-a tada trebalo biti osmo u svijetu, odmah iza njemačkog.

U zaključku analize, ravnatelj CEBR-a Douglas McWilliams ustvrdio je da će "spororastuća europska gospodarstva zaostajati, a azijska, iako se usporava i njihov rast, postajati sve bliža".

"Jedino europsko gospodarstvo koje stalno raste u toj ligi je švedsko. Možda bi i druge europske zemlje iz toga mogle nešto naučiti", dodao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram