Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2014

Predsjednik HGK: Mi se reformiramo, vrijeme je da to učini i javna uprava

„Upravo mi ne podržavamo status quo oko HGK, kako nam se želi podmetati, upravo smo mi pokrenuli reforme i upravo smo mi najavili kako želimo modernu, fleksibilnu, kvalitetniju, učinkovitiju komorsku organizaciju, koja će napokon služiti svojim pravim gospodarima, a to su hrvatski poduzetnici. I sam sam došao iz poduzetništva i znam što nam treba“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na Skupštini HGK koja se održala 19. studenoga u Komori na kojoj su predstavljene reforma i nove usluge...

Kazao je i kako ga napadaju na osobnoj razini otkako je izabran za predsjednika HGK te da svo to vrijeme nije reagirao, jer njegov posao u Komori nije da brani sebe no kada se netko drznuo napasti 600 relevantnih gospodarstvenika (koji su izrazili nezadovoljstvo s prijedlogom Zakona o HGK ministarstva poduzetništva i obrta) njegova je dužnost i zadaća dignuti glas i jasno poručiti da je Hrvatska država 28. članica Europske unije, obitelji država u kojima su vrijednosti takve da ministri podnose ostavke i za manje nego li je to slučaj vezan uz sve ovo što se odigrava oko HGK.

Burilović je uputio i nekoliko preporuka Vladi; odmah, neodgodivo i bez kalkulacija pristupiti strukturalnim reformama. Učinkovitije povlačiti sredstva iz europskih fondova. HGK ima ljude koji tu mogu pomoći. Odmah treba smanjiti državni aparat. Ako smo mi u sedam mjeseci uspjeli to učiniti u Komori, onda to može napraviti i svaki ministar u svom resornom ministarstvu. Nasuprot tome, jačati nezavisne institucije civilnog društva kako bi preuzele pojedine poslove državnog aparata. Porezni sustav učiniti stabilnijim, jednostavnijim, učinkovitijim i predvidljivim. Istovremeno rezati suvišne i poslovanju neprijateljske propise. Osim toga, Vlada hitno mora, u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, naći zajedničko rješenje za uspostavu sustava dualnog obrazovanja. To tržištu rada treba i to će zaposliti mlade i vratiti na posao nezaposlene.

Paket ovih novih usluga dio je započete reforme čiji se prvi rezultati već vide pa je tako smanjen broj organizacijskih jedinica i direktora sa 17 na 8, a broj zaposlenih za gotovo 30 posto. Ukupno smanjenje troškova, koje uključuje troškove rada, usluga i materijalne troškove iznosi 26 posto. „Kontroliramo troškove no na žalost, smanjenjem troškova smanjili smo aktivnosti, organizirali smo manje sajmova i manje poslovnih delegacija. To nisu dobri pokazatelji“, rekao i Burilović i pozvao na diskusiju je li baš to smjer kojim HGK želi ići u budućnosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram