Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2014

Kinezi se opravdavaju: Ne manipuliramo tečajem!

Kina ne manipulira yuanom da bi pogodovala izvozu, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine Shen Danyang...

Shen je istaknuo da tečaj nije glavni čimbenik koji utječe na neravnotežu u trgovini između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Kina trenutno mijenja svoj tečajni sustav te je u ožujku omogućila veću fluktuaciju tečaja, izjavio je glasnogovornik, dodajući da su rezultatima pridonijeli brojni čimbenici, kao što su primjerice ograničenja koje je SAD postavio na izvoz svoje robe u Kinu.

Omjer između uvoza američkih visokotehnoloških proizvoda i cjelokupnog uvoza sličnih proizvoda u Kinu u razdoblju od 2001. do 2013. pao je s 18.3 posto na 8.6 posto, izjavio je Shen. Yuan je ove godine povećao vrijednost za 10.1 posto u odnosu na euro, 10.8 posto u odnosu na yen i 4.2 posto u odnosu na britansku funtu. Tijekom prvih deset mjeseci realni efektivni tečaj yuana narastao je 2.37 posto.

Shen je izjavu dao na redovitoj mjesečnoj tiskovnoj konferenciji kao odgovor na tvrdnje Williama Reinscha, potpredsjednika Odbora za ekonomsku i sigurnosnu reviziju SAD-Kina, da je Kina snizila tečaj yuana ne bi li pogodovala izvozu. Komisija koju je u listopadu 2000. osnovao američki Kongres ima zadaću nadzirati i istraživati pitanja nacionalne sigurnosti i trgovine između SAD-a i Kine, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram