Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2014

Heineken i Carlsberg u utrci za Pivovarnu Laško

Za dokapitalizaciju slovenskog proizvođača mineralnih voda i piva Pivovarna Laško (PL) stiglo je sedam obvezujućih ponuda, a među ostalima su ih dale pivovare Heineken i Carlsberg, zainteresirane za njene pivovare Laško i Union, te više investicijskih fondova, objavio je mariborski dnevni list Večer...

Slovenska tvrtka koja zbog zaduženosti prodaje svoj udio u Radenskoj te u medijskoj industriji, dokapitalizaciju u ukupnoj visini 75 milijuna eura namjerava zaključiti do sredine iduće godine. Trenutna vrijednost dionice PL-a na Ljubljanskoj burzi iznosi 26 eura, a ponude koje za nove dionice daju investitori, po neslužbenim podacima, kreću se od 8 pa sve do 27 eura za dionicu, piše list. U procesu dokapitalizacije izabrani partner morat će objaviti i ponudu za preuzimanje, s čime bi se morali složiti vlasnici najmanje 50 posto dionica PL-a. Većinski vlasnici Pivovarne Laško su banke, kojima PL istovremeno duguje više stotina milijuna eura, te državni fondovi.

Grupa Pivovarna Laško je krajem rujna imala 242 milijuna eura duga. U prva tri kvartala ove godine imala je 197 milijuna eura prihoda, što je šest posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je operativna dobit prije amortizacije smanjena za desetinu, na 36 milijuna eura. Čista dobit bila je 12 milijuna eura.

Prodaja i dokapitalizacija Pivovarne Laško uklapaju se u plan države koja želi privatizirati što više svoje imovine pri čemu je nova slovenska vlada preuzela obveze prijašnje da proda 15 većih tvrtki u kojima država ima većinski vlasnički udio.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram