Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2014

RBA: Turizam pomaže, ali BDP će pasti 0,8 posto na godišnjoj razini

Preliminarni podaci DZS-a o bruto domaćem proizvodu za treće tromjesečje potvrdili su nastavak negativnog niza dvanaesto tromjesečje za redom. Naime, BDP je u trećem tromjesečju u odnosu na isto tromjesečje 2013. zabilježio pad od 0,5% što je nešto blaža stopa pada u odnosu na naša očekivanja i očekivanja konsenzusa analitičara (-0,7%)...

Iako podaci po sastavnicama nisu još poznati (konačni podaci bit će objavljeni 10. prosinca) ne iznenađuje podatak da je, prema rashodnoj metodi, najznačajniji pozitivan doprinos došao od izvoza usluga na što su upućivali dobri rezultati fizičkih pokazatelja u turizmu (godišnji rast broja i noćenja turista u trećem tromjesečju). S druge strane najznačajniji negativan doprinos došao od rastućeg uvoza roba.

Prema proizvodnoj metodi kao i u prva dva tromjesečja najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije na što su i upućivale ostvarene pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva što i ne čudi s obzirom da se upravo građevinska djelatnost nalazi u dubokoj recesiji šestu godinu za redom.

"Na razini cijele godine očekujemo nastavak pada bruto investicija u fiksni kapital koje su zakočene dubokom recesijom u građevinarstvu, iscrpljenošću realnog sektora, niskim kapacitetom povlačenja sredstava iz EU fondova te pesimizmom. Državna potrošnja, s druge strane, prisiljena je na daljnju prilagodbu davno nastalim okolnostima, ali i na jače strukturne prilagodbe dok će ona osobna nastaviti padati budući da je opterećena negativnim kretanjima na tržištu rada. Naime, u srednjoročnoj perspektivi osobna potrošnja (kao najveća sastavnica BDP-a) neće biti predvodnik već sljedbenik rasta gospodarstva. Nadalje, izvoz predstavlja jedinu sastavnicu BDP-a koja bi mogla ublažavati nepovoljna kretanja iako rizik od usporavanja oporavaka u Europi može umanjit potencijal izvoza. Pozitivan doprinos na razini 2014. i dalje očekujemo od izvoza usluga (turizma) čiji bi prihodi i ove godine trebali rasti (oko 3%). Stoga, na razini cijele godine ostajemo pri dosadašnjoj prognozi koja predviđa realan godišnji pad BDP-a od 0,8%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram