Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2014

Karamarko: Ako HDZ dođe na vlast, moguće smanjenje PDV-a

'Više od dvije godine radimo s timom stručnjaka na sveobuhvatnom i integralnom programu gospodarskog oporavka. Ekonomska politika trebala bi zaokupiti cjelokupnu javnost, a ne samo ekonomiste, jer nam je gospodarstvo u najkritičnijoj fazi od osnivanja suverene i samostalne Hrvatske', poručio je to šef HDZ-a Tomislav Karamarko čije je izlaganje otvorilo drugi dan Skupa ekonomista u Opatiji...

'Dobronamjerne kritike i primjedbe ekonomske struke nažalost se ignoriraju. Neznanju i ignoranciji treba okrenuti leđa i istini pogledati u oči. Vlast je odlučila ne koristiti savjete ekonomista, a na vlasti su ljudi koji su sklopili vječni savez sa svojim greškama', istaknuo je Tomislav Karamarko, prenosi T-Portal.

Posebno je pozdravio bivšeg premijera Slovačke Mikulaša Dzurinda, koji je također gost savjetovanja u Opatiji te pohvalio mjere provedene u vrijeme njegova mandata (1998. – 2006.). Karamarko je podsjetio da je Dzurindina vlada snizila PDV na 19 posto te provela poreznu reformu kojom je znatno pojednostavljen sustav oporezivanja.

'Mi razmišljamo u o tom smjeru, da snizimo porezno opterećenje. Usto je bitna pravna i fiskalna stabilnost. Nužne su pretpostavke za jačanje povjerenja. Pripremamo niz drugih reformi i mjera: reformu državne uprave s ciljem povećanja efikasnosti pogotovo u segmentu korištenja europskih fondova. Provest ćemo reformu lokalne uprave, krenuti u poticanje industrije, poljoprivrede i turizma. Također, novi zakon o radu mora biti dio programa cjelokupnog gospodarskog oporavka', kazao je Karamarko.

'Glavni je cilj našeg programa zapošljavanje, jer visoka zaposlenost jamči generacijsku i socijalnu pravednost i budućnost budućih naraštaja. Zato nam trebaju potpune poduzetničke slobode i privatna inicijativa', rekao je prvi čovjek HDZ-a.

Istaknuo je i da HDZ ima pripremljen katalog sa 50 različitih investicijskih projekata, a neki od njih su već pokrenuti u Vukovarsko-srijemskoj županiji (gdje je HDZ na vlasti), konkretno, s izraelskom kompanijom Tahal potpisan je ugovor za navodnjavanje poljoprivredne proizvodnje.

Karamarko se referirao i na plan novog šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera težak 300 milijardi eura za financiranje strateških projekata. 'Mi ćemo upravo viskom razinom korištenja EU fondova zaustaviti gospodarski pad', zaključio je Karamarko, prenosi T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram