Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2014

Zabilježene rekordne globalne transakcije kineskim juanom

Kineski yuan je u rujnu ostvario rekord u globalnim transakcijama zbog sve većih napora u internacionalizaciji kineske valute...

U rujnu je čini 1,72 posto svih globalnih plaćanja, što je za 1,64 posto više u odnosu na kolovoz, prenosi Društvo za svjetske međunarodne financijske telekomunikacije (Swift, engl.), mreža za svjetske financijske transakcijske informacije.

Vrijednost transakcija u yuanima se povećala za 13,2 posto te je sada sedma valuta po korištenju u svijetu.

Prvenstveno se koristi kao valuta za podmirivanje trgovine, no vrijedi spomenuti kako yuan čini stabilne iskorake i kao investicijska valuta, izjavio je Alex Medana, ravnatelj za sigurnost tržišta za Aziju i Pacifik pri Swiftu.

"U prvih devet mjeseci 2014., 28. posto svih potvrđenih transakcija izvan kopnene Kine i Hong Konga je rješavano u yuanima. Usporedimo to s istim razdobljem u posljednje dvije godine kada je iznosilo 16 posto.", rekao je Medana.

Transakcije u yuanima u svim inozemnim središnjicama za yuan su povećan u prvih devet mjeseci ove godine, a u Singapuru je zabilježena najbrža stopa rasta na godišnjoj razini od 574 posto. Nakon njega slijedi Luxemburg s 517 posto te Britanija s 236 posto.

Vrijednost transakcija u inozemnim središnjicama se povećala za deve puta u posljednjih dvije godine, što ukazuje na sve veću međunarodnu upotrebu kineske valute.

Kina će ove godine započeti s izravnim trgovanjem između yuana i singapurskog dolara, eura i britanske funte, nakon što su slični potezi učinjeni s američkim, australskim i novozelandskim dolarom, kao i jenom.

Kina je također imenovala banke za kliring u Frankfurtu, Parizu i Luxemburgu, sa zajamčenim kvotama ulagačima na ovim tržištima kako bi pristupili domaćem tržištu kapitala u Kini.

UK je početkom ovog mjeseca prikupio 3 milijarde yuana (490 milijuna USD) kroz prve svjetske inozemne obveznice u yuanu te je nastavio s držanjem sredstava u svojim inozemnim valutnim rezervama, javlja CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram