Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2014

Vrdoljak: Ulaganja u Hrvatsku već četiri puta veća nego cijele prošle godine

U dvije godine prijavili smo više reformi nego u šest godina bivše Vlade, rekao je ministar Ivan Vrdoljak komentirajući pomak Hrvatske na ljestvici Doing Business Svjetske banke na kojoj je Hrvatska skočila za 24 mjesta...

Ministar je naglasio da je najveći skok za 95 mjesta napravljen na području zaštite ulagača. Iznio je i podatke o stranim ulaganjima koji potvrđuju poboljšanje investicijske klime.

Prema njegovim riječima, izravna strana ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 2,17 milijardi eura i bila su četiri puta veća nego u čitavoj 2013. godini.

Vrdoljak se osvrnuo i na Zakon o poticanju investicija te rekao da su primili 365 zahtjeva za poticaje, a radi se o ulaganjima u vrijednosti od 18 milijardi kuna.

Pohvalio se i smanjivanjem broja parafiskalnih nameta kroz 57 stavki što je smanjenje financijskog opterećenja za poduzetnike od 495 milijuna kuna.

"Investitori koji rade s nama, koji su ozbiljni i znaju što žele lako nađu destinaciju i nemaju problema", rekao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost navodeći brojne primjere uspješnih investicija poput grupacije Valamar, tvornice kože Wollsdorf Components, tvornice za proizvodnju energetskih pločica Atlantic grupe itd.

Posebno je naglasio velike investicije u farmaceutskoj industriji koje predvodi Pliva, a ukupno iznose dvije milijarde kuna.

Najavio je novi program za poticaje investicija u suradnji s lokalnom samoupravom koji podrazumijeva katalog poslovnih zona sa 130 lokacija koje su potpuno spremne za prihvat investitora.

Izvor: tportal

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram