Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
10/11/2023

Hrvatska u protekle četiri i pol godine privukla 13 milijardi eura inozemnih ulaganja

Na tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, istaknuo je da Hrvatska postaje sve značajnija destinacija za strana ulaganja, s rekordnim rezultatima od preko 13 milijardi eura u proteklih 4,5 godina.

Filipović je naglasio da je ključnu ulogu u poticanju ovog trenda odigrao Zakon o poticanju ulaganja, koji je usmjeren prema održivim i tehnološki naprednim projektima visoke dodane vrijednosti. Navedena ulaganja su doprinijela rastu i razvoju zemlje, čime su privukla pozornost svjetskih rejting agencija i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ministar je podijelio i konkretne brojke koje potvrđuju administrativno rasterećenje poduzetnika od 2018. godine, ukupno više od 252 milijuna eura. Tijekom 2020. godine, provedeno je čak 50 mjera iz akcijskog plana za rasterećenje od parafiskalnih davanja, rezultirajući dodatnim rasterećenjem poduzetničkog sektora za 70 milijuna eura.

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ministar Filipović najavio je dodatno smanjenje parafiskalnih nameta od 132 milijuna eura, što čini ukupno gotovo 450 milijuna eura u narednim godinama. Posebno je istaknuo ulogu Modernizacijskog fonda, naglašavajući da će poduzetnicima omogućiti investiciju od milijardu eura do 2030. godine, čime će se jačati vlastita energetska neovisnost zemlje.

Ovi poticaji izazivaju optimizam među poslovnim subjektima, a Hrvatska se pozicionira kao poželjno odredište za ulaganja, ne samo zbog atraktivnih zakonodavnih mjera već i zbog izuzetno pozitivne investicijske klime koju prepoznaju i međunarodne institucije, poručuju iz Vlade.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram