Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2014

Wall Street zabrinut: McDonald's i Coca-Cola bilježe pad dobiti

Američke kompanije McDonald's i Coca-Cola objavile su zabrinjavajuće poslovne podatke za treći kvartal...

Dobit McDonald'sa u razdoblju od srpnja do rujna smanjena je tako za 30 posto, na 1,07 milijardi dolara. Prihodi kompanije smanjeni su za 4,6 posto, na 6,99 milijardi dolara.

Pad prihoda kompanija je zabilježila u Rusiji i Njemačkoj, a posebno u Kini, i to zbog skandala s isporukama mesa. U McDonald'su napominju da su prihodi smanjeni i zbog preusmjeravanja potrošača na druge lance restorana, posebno na brzorastući lanac Chipotle Mexican Grill.

Izvršni direktor Don Thompson rekao je da rezultati prodaje nisu dovoljno dobri. "McDonald'sovi rezultati za treći kvartal pokazuju značajan pad u odnosu na godinu ranije. Prema svim mjerilima, naši rezultati lošiji su od očekivanja", kazao je.

Coca-Cola je u trećem kvartalu zabilježila dobit od 2,1 milijarde dolara, što je pad od 14 posto u usporedbi s godinom ranije. Prihodi su istodobno gotovo stagnirali, na 11,9 milijardi dolara.

Za slabije rezultate Coca-Cola krivi pad prodaje na matičnom američkom tržištu i to od jedan posto u trećem kvartalu. Slabiji rezultati posljedica su i toga što se potrošači sa slatkih gaziranih pića pojačano okreću alternativnim napitcima. Dobit su, kako napominju, pritisnule i snažne oscilacije valutnih tečajeva kao i jačanje tečaja dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram