Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2014

Švicarski bankarski div UBS tužio Hrvatsku na sudu u New Yorku!

Najveća švicarska banka UBS tužila je Hrvatsku u petak na saveznom sudu u New Yorku tvrdeći da joj duguje 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije, javlja HRT...

Prema tužbi, Jugoslavija je 1988. godine izdala dug kao dio restrukturiranja kojim je nastojala poduprijeti gospodarstvo.

Nakon raspada Jugoslavija u ranim 1990-im godinama, 2001. je preostali vanjski dug zemlje podijeljen između Hrvatske i ostalih država nasljednica bivše Jugoslavije: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, navodi se u tužbi.

Navodi se i to da su ostale zemlje ispunile svoje dužničke obveze prema UBS-u, a samo Hrvatska nije.

Hrvatska i UBS godinama su pregovarale o isplati duga, ali se nije našlo rješenje, iako je Hrvatska priznala svoje obveze, navodi se u tužbi. Unatoč svemu tomu, Hrvatska nije platila svoj dug, pa je UBS-u preostalo samo to da pokrene tužbu, zaključuje se u tužbi švicarske banke, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram