Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2014

Talijanski premijer najavio najveće porezno rasterećenje u povijesti

Talijanski premijer Matteo Renzi predstavio je ovoga tjedna proračun za 2015. godinu, kojim je predviđeno najveće porezno rasterećenje u povijesti Italije, kako bi se potaknulo posrnulo gospodarstvo...

Porezni prihodi proračuna bit će smanjeni za čak 18 milijardi eura.

Talijansko gospodarstvo jedno je od najtromijih u eurozoni te se za ovu godinu očekuje pad od 0,3% što će biti treća uzastopna godina pada, dok se skroman oporavak od 0,6% očekuje tek sljedeće godine, prenosi Reuters.

Prijedlog proračuna sada ide na provjeru u Europsku komisiju, no postoji mogućnost da proračun bude odbačen zbog nepoštivanja preporuka za smanjenje duga.

Naime, Italija ima javni dug u visini od 130% BDP-a što je čini najzaduženijom zemljom eurozone nakon Grčke.

Europska komisija traži od Italije smanjenje zaduživanja, no Renzi odbacuje prigovore tvrdeći da bi snažnije mjere štednje samo pogoršale dužnički položaj.

Proračunska pravila eurozone stvaraju napetosti među zemljama članicama jer se Francuska i Italija zalažu za promjene kako bi se omogućila veća potrošnja, dok sa druge strane Njemačka inzistira na održavanju fiskalne discipline.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram